De ministerraad is akkoord gegaan met de Agenda Digitale Overheid, die kijkt hoe de digitalisering voor het contact van de overheid met burgers en ondernemers kan worden ingezet. "De overheid gaat op een andere manier werken. De luiken gaan open, we geven ruimte aan nieuwe initiatieven en gaan connecties aan met nieuwe partijen", zegt staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken.
Zo komt er één plek waar burgers en ondernemers dingen met overheden en instellingen kunnen regelen die aan hun persoon gekoppeld zijn. Burgers krijgen inzicht in wie, op welk moment en waarom hun gegevens heeft ingezien en zij krijgen het recht om aanvragen digitaal te doen. Burgers en ondernemers krijgen ook de gelegenheid om in MijnOverheid verkeerd ingevulde gegevens te corrigeren.
Daarnaast gaat het kabinet initiatieven ondersteunen die mensen helpen om digitaal wegwijs te worden en de samenwerking met het bedrijfsleven zoeken. Bij de ontwikkeling en het testen van de dienstverlening zullen digitaal mindervaardigen worden betrokken. Nieuwe innovaties maken ook deel uit van de Agenda. Hiervoor wordt een innovatiebudget beschikbaar gesteld. Kleine marktpartijen krijgen de kans om mee te doen aan overheidsopdrachten en er wordt een MijnOverheid voor Ondernemers gelanceerd.
Het kabinet stelt dat nieuwe technologieën en het gebruik van data om extra aandacht vragen bij het beschermen van rechten en publieke waarden. Ook zorgen nieuwe technische mogelijkheden voor vragen. "Soms zijn dit vragen waarop we als samenleving nog geen antwoord hebben. Wat betekent het uitwisselen van persoonlijke gegevens bijvoorbeeld voor ieders veiligheid en privacy? Hoe zorgen we ervoor dat die gegevens goed beschermd zijn?", aldus de Agenda-website. Om deze vragen te beantwoorden zal er onderzoek worden uitgevoerd naar de impact van digitalisering en het gebruik van data en algoritmen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.