De privacy van Britse taxichauffeurs is in het geding doordat gemeentecamera's die in taxi's zijn geplaatst continu staan ingeschakeld, ook als de voertuigen voor privézaken worden gebruikt. Tal van Britse gemeenten hebben camera's in geregistreerde taxi's laten plaatsen om misdaad tegen te gaan en chauffeurs en passagiers te beschermen, zo meldt de Britse privacytoezichthouder ICO.
Uit onderzoek van de ICO blijkt echter dat de camerasystemen continu staan ingeschakeld, ook als de taxi voor privézaken wordt ingeschakeld, zoals het ophalen van de kinderen van school, het doen van boodschappen en vakanties. Volgens de Britse privacytoezichthouder moeten persoonlijke gegevens alleen worden verwerkt als dit noodzakelijk en proportioneel is. Het continu filmen van taxichauffeurs is dan ook waarschijnlijk onrechtmatig, oneerlijk en buitensporig en in strijd met de mensenrechtenwetgeving, zo stelt de ICO.
Voordat er nieuwe camera- of surveillancesystemen worden ingevoerd moeten overheden dan ook nadenken en controleren dat ze de juiste maatregelen hebben genomen om het risico op verlies en misbruik van opgenomen filmbeelden tegen te gaan, zo laat de privacytoezichthouder weten. Britse gemeenten krijgen van de ICO verschillende adviezen, zoals het nagaan of een camerasysteem noodzakelijk, gerechtvaardigd en effectief is.
Tevens moet er bij de uitrol van indringende surveillancesystemen een Data Protection Impact Assessment (DPIA) worden uitgevoerd en is het belangrijk om best practices met betrekking tot cameratoezicht te volgen. De ICO waarschuwt dat het tegen gemeenten die de privacy schenden kan optreden. Het afgelopen jaar deelde de toezichthouder een recordaantal boetes uit.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.