Sterkere wachtwoorden worden vaker door gebruikers vergeten en zorgen voor meer wachtwoordresets. Dat laat onderzoek van onderzoekers van University College London zien (pdf). De universiteit, met 100.000 medewerkers en studenten, besloot eind 2016 nieuw wachtwoordbeleid door te voeren.
Het beleid moest gebruikers aanmoedigen om sterkere wachtwoorden te kiezen door de levensduur van het wachtwoord aan de sterkte te koppelen, wat via een visuele meter werd weergegeven. Hoe sterker het wachtwoord des te langer het gebruikt kon worden voordat het verplicht gereset moest worden. Zwakkere wachtwoorden zorgden ervoor dat gebruikers juist eerder werden verplicht om een nieuw wachtwoord in te stellen. Daarbij kregen wachtwoorden met woorden die in een woordenboek voorkwamen strafpunten.
Een jaar na de invoering van het beleid nam de wachtwoordsterkte gemeten in dagen toe van 146 dagen naar 170 dagen. "Dit suggereert dat gebruikers zich langzaam aan het nieuwe wachtwoordbeleid hebben aangepast en uiteindelijk van de nieuwe mogelijkheid gebruikmaken om de wachtwoordlevensduur te verlengen door hun wachtwoorden te versterken", aldus de onderzoekers. Het onderzoek laat verder zien dat gebruikers met een zwak wachtwoord elke keer dat ze hun wachtwoord veranderen voor een sterker wachtwoord kiezen. Gedurende de onderzoeksperiode bleek dat 66 procent de gebruikers zijn of haar wachtwoord moest veranderen.
Ook werd er een sterke correlatie aangetroffen tussen wachtwoordsterkte en het resetten van wachtwoorden. Een gebruiker met een wachtwoordlevensduur van 300 dagen heeft een vier keer grotere kans om zijn wachtwoord te vergeten dan een gebruiker met een wachtwoordlevensduur van 100 dagen. Hoe vaker een gebruiker echter zijn wachtwoord moet resetten, des te zwakker zijn wachtwoordkeuze.
De onderzoekers stellen dat het nieuwe wachtwoordbeleid een succes was, aangezien alle gebruikersgroepen als gevolg sterkere wachtwoorden kozen in ruil voor een langere levensduur. Vanuit een kostenbatenanalyse is het beleid echter contraproductief. De toegenomen wachtwoordsterkte biedt namelijk geen extra bescherming. De zwakste wachtwoorden van 100 dagen zijn sterk genoeg om online aanvallen te weerstaan, terwijl de sterkst mogelijke wachtwoorden van 350 dagen niet sterk genoeg zijn om een offline aanval te weerstaan. Verder blijkt dat sterkere wachtwoorden voor meer wachtwoordresets zorgen, wat voor meer interactie met de online zelfhulp en helpdesk zorgt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.