Facebook is begonnen met het beoordelen van de betrouwbaarheid van gebruikers. Via een reputatiescore die tussen de 0 en 1 ligt wordt voorspeld hoe betrouwbaar een gebruiker is. Dat laat de Washington Post weten. Het reputatiesysteem moet helpen bij tegengaan van nepnieuws.
De sociale netwerksite biedt gebruikers de mogelijkheid om bijvoorbeeld onjuiste content te rapporteren. "Het is niet ongewoon dat mensen ons vertellen dat iets onjuist is omdat ze het niet eens zijn met het uitgangspunt van een verhaal of ze hebben het bewust op een bepaalde website voorzien", zegt Tessa Lyons, productmanager bij Facebook.
Lyons merkt op dat reputatiescore geen absolute indicator van iemands geloofwaardigheid is. Ook wordt er geen enkele, uniforme reputatiescore aan gebruikers toegekend. De score is één meting van duizenden gedragsaanwijzingen waar Facebook naar kijkt bij het in kaart brengen van het risico. Facebook monitort ook welke gebruikers de neiging hebben om content van anderen als problematisch te signaleren en welke websites door gebruikers als betrouwbaar worden gezien.
Het is echter onduidelijk welke andere criteria Facebook mee laat wegen bij het beoordelen van de score van gebruikers. Volgens Claire Wardle, directeur van First Draft, een onderzoekslab binnen de Harvard Kennedy School, is het geen fijn idee dat de manier waarop Facebook gebruikers beoordeelt onbekend is. Aan de andere kant kan de sociale netwerksite dit ook niet vertellen, omdat er anders misbruik van de algoritmes wordt gemaakt, aldus Wardle.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.