Slachtoffers van de afpersingsmails die de afgelopen maanden werden verspreid hebben 177.000 euro betaald, zo stelt het Internet Storm Center (ISC) aan de hand van meer dan 400 onderzochte bitcoin-adressen die de oplichters gebruikten. Het werkelijke bedrag kan echter veel hoger liggen.
De afpersingsmails laten de ontvanger weten dat er beelden zijn gemaakt toen hij of zij een pornosite bezocht. Om verspreiding van de zogenaamde beelden te voorkomen moet er een bedrag in bitcoin worden betaald. Dergelijke afpersingsmails gaan al langer rond, maar een verschil met deze nieuwe scam was dat ook een wachtwoord van de gebruiker in het bericht werd getoond. Het wachtwoord blijkt afkomstig te zijn van het LinkedIn-datalek uit 2012.
Het ISC monitorde 426 bitcoin-adressen die in afpersingsmails staan vermeld en waar slachtoffers het geld naar toe moesten overmaken. In totaal is er op deze adressen 32 bitcoin overgemaakt, wat op het moment 177.000 euro is. Het geld is afkomstig van 132 transacties. Het ISC erkent dat het werkelijke bedrag waarschijnlijk vele malen hoger ligt, aangezien de 426 gemonitorde bitcoin-adressen zeer waarschijnlijk een subset van alle gebruikte bitcoin-adressen zijn. Vorige maand liet een securitybedrijf nog weten dat het in totaal 770 bitcoin-adressen monitorde waarop zo'n 71 bitcoin was binnengekomen.
De afgelopen weken zijn er echter geen nieuwe transacties waargenomen, wat lijkt te suggereren dat de campagne voorbij is, aldus ISC-handler Rick Wanner. Wie de e-mail ontvangt krijgt het advies die te verwijderen. "Wees gerust. Er zijn geen beelden van je gemaakt en je computer is niet gehackt. Wel is het handig om regelmatig een nieuw sterk wachtwoord in te stellen", zo liet de Nederlandse politie eerder al weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.