Het kabinet investeert dit en de komende jaren miljoenen euro's extra in de bestrijding van cybercrime, zo blijkt uit de nieuwe begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid (pdf). Koning Willem-Alexander liet vandaag tijdens de troonrede al weten dat er extra geld beschikbaar komt voor cybersecurity. "Omdat het nodig is de digitale infrastructuur van ons land te beveiligen", aldus de koning.
In het Regeerakkoord is structureel 95 miljoen euro gereserveerd voor cybersecurity om de Nederlandse Cyber Security Agenda (NCSA) uit te voeren. Dit jaar zal het kabinet eenmalig 30 miljoen euro extra voor cybersecurity en de aanpak van cybercrime uittrekken. Vanaf 2019 is jaarlijks 10 miljoen euro extra beschikbaar voor de uitvoering van de Wet Computercriminaliteit III om cybercrime beter aan te kunnen pakken.
De Wet Computercriminaliteit III geeft politie en justitie de bevoegdheid om heimelijk de systemen van verdachten binnen te dringen, zoals bijvoorbeeld een smartphone, server of computer. Vervolgens mag de politie op deze systemen gegevens ontoegankelijk maken of kopiëren, maar ook communicatie aftappen of observeren. Voor het binnendringen van systemen kan er zowel van bekende als onbekende kwetsbaarheden gebruik worden gemaakt.
Gisteren liet minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid al weten dat dit jaar de eerste aanschaf en implementatie van software en systemen binnen de mogelijkheden van de Wet Computercriminaliteit III zal plaatsvinden en dat voor de komende jaren een "continue doorontwikkeling" staat gepland.
Voor 2019 zal ook het Nationaal Cyber Security Centrum worden versterkt als Computer Emergency Response Team (CERT) voor de rijksoverheid en de vitale infrastructuur. Ook gaat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) rondetafelgesprekken organiseren om te komen tot een visie voor een landelijk dekkend stelsel van cybersecurity-samenwerkingsverbanden voor overheden, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
In EU-verband gaat Nederland meewerken aan de (verdere) uitwerking van het pakket maatregelen, onder andere op het gebied van certificering en het mandaat van het Europese agentschap ENISA van de Europese Commissie, om de cybersecurity binnen Europa te versterken en wordt er gewerkt aan een publiek-private cybersecurity-alliantie.
Volgend jaar zal er ook een wetenschappelijk onderzoeksprogramma plaatsvinden waarmee het ministerie van Justitie en Veiligheid meer te weten wil komen over daders en slachtoffers van veel voorkomende vormen van cybercrime. Tevens zal de overheid slachtoffers van cybercrime ondersteunen door hen snel te informeren en helpen om de juiste maatregelen te nemen. Verder wordt het aangifteproces bij de politie verbeterd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.