De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wordt de eerste overheidspartij die de SIDN of registrars kan dwingen om een domeinnaam offline te halen. Tot op heden is er geen enkele overheidsorganisatie, ook de politie of het openbaar ministerie niet, die over een wettelijke bevoegdheid beschikt om in te grijpen op het niveau van domeinnamen. SIDN is de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert.
De nieuwe bevoegdheid vloeit voor uit een Europese Consumer Protection Cooperation-verordening die op 17 januari 2020 in werking treedt. Deze verordening regelt dat consumentenautoriteiten binnen Europa moeten meewerken aan onderlinge verzoeken om inbreuken op consumentenrechten te bestrijden. Zo kan bijvoorbeeld de Italiaanse consumentenautoriteit de ACM om medewerking vragen bij het aanpakken van een frauduleuze webshop die vanuit Nederland onder een .nl-domeinnaam opereert.
"Het middel zou dan ook hooguit ingezet moeten worden als alle andere redelijke maatregelen zijn uitgeput. Tegelijkertijd verwelkomen we een dergelijke bevoegdheid wel, omdat er gevallen zijn waarin het uit de lucht halen van een domeinnaam wel een serieuze optie is", stelt Maarten Simon van de SIDN. Op dit moment kan alleen de SIDN of betrokken registrars ingrijpen, maar deze partijen zijn in veel gevallen niet in een positie om de situatie te kunnen beoordelen, gaat Simon verder.
Hoewel de SIDN blij is met het voorstel zijn er nog wel verbeterpunten. Zo moet het alleen als een "last resort maatregel" worden ingezet. Eerst moeten de autoriteiten proberen om de verantwoordelijke zelf te bewegen de informatie weg te laten halen en vervolgens bij een webhoster aankloppen, aldus de SIDN. "Deze gelaagdheid die bijvoorbeeld ook in de Gedragscode Notice-and-Takedown terugkomt, mist in het voorstel", zo schrijft de Stichting, die wil dat de volgorde in de aanpak straks ook in de praktijk wordt gevolgd en dat dit duidelijk in de wettekst wordt vermeld.
Ook stelt de SIDN dat het voorstel afwijkt van de tekst van de verordening. De verordening beperkt zich tot twee mogelijke lasten aan registry en registrars, namelijk het 'schrappen' en 'de autoriteit toe te staan de domeinnaam te registreren'. Het wetsvoorstel voegt daaraan toe 'de domeinnaam te blokkeren'. Volgens de SIDN is het onduidelijk wat daarmee wordt bedoeld. Registry en registrars zijn niet in staat om domeinnamen te blokkeren. "Op dit punt zou het voorstel zich dienen te beperken tot de tekst van de verordening, dan wel, als hier iets anders bedoeld is, duidelijk moeten maken wat dit dan is", aldus de reactie van de SIDN op het voorstel (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.