Het UWV gaat volgend jaar het versturen van Excel-documenten en bepaalde andere bestanden blokkeren om zo datalekken te voorkomen. Dat laat minister Koolmees van Sociale Zaken op Kamervragen van de SP weten. Vorige maand werd bekend dat het UWV door een fout met een e-mailbijlage de privégegevens van 2400 werkzoekenden in Noord-Holland-Noord had gelekt.
Het ging onder andere om namen, geboortedata, Burgerservicenummers, informatie over werkloosheidsuitkeringen, opleidingsniveau, het laatste beroep en de laatste werkgever. Minister Koolmees stelt dat het om een menselijke fout ging bij het versturen van een uitnodiging naar een selecte groep mensen. De uitnodiging werd gestuurd naar de werkmap van werkzoekenden. Dit is een persoonlijke pagina op werk.nl waarmee werkzoekenden onder meer met het UWV kunnen communiceren, naar sollicitaties kunnen zoeken en een cv kunnen maken.
Bij het klaarzetten van de uitnodiging in de werkmap is het verkeerde bestand gebruikt. Niet de uitnodiging, maar het selectiebestand met de gegevens van personen die uitgenodigd moesten worden is bij 97 mensen in de werkmap geplaatst. De minister stelt dat hierbij het 'vier ogen principe', de procedure om de handeling te laten controleren, niet is toegepast.
Tevens is na de selectie van de doelgroep nagelaten om het bestand op te schonen, zodat gegevens als het Burgerservicenummer (BSN), die niet nodig zijn om een uitnodiging te verzenden, in het selectiebestand zijn achtergebleven. Het UWV heeft na ontdekking van het datalek het bestand uit de werkmap verwijderd. Bij de werkzoekenden die het bestand al hadden geopend is contact opgenomen om ook lokaal opgeslagen kopieën te laten verwijderen.
Koolmees merkt op dat het UWV op vrijwel alle onderdelen van de AVG maatregelen heeft getroffen. Ook is er aandacht besteed aan het vergroten van het bewustzijn onder medewerkers. "Het aanpassen van bestaande systemen en verwerkingen is complex", aldus de minister. "Aanpassing van bestaande systemen is soms slechts ten dele mogelijk en kent een lange doorlooptijd. Daardoor worden er de komende tijd nog veel handelingen door medewerkers van UWV verricht. Dit blijft foutgevoelig."
De huidige maatregelen zijn vooral gericht op bewustwording. Die hebben volgens Koolmees onvoldoende effect. "Zodoende heb ik het UWV gevraagd meer technische maatregelen te onderzoeken en te nemen die het menselijk handelen kunnen ondersteunen en het risico op datalekken kunnen verkleinen." Om herhaling te voorkomen zal het UWV in het tweede kwartaal van volgend jaar een technische maatregel invoeren die het verzenden van bepaalde bestanden, zoals Excel-documenten, onmogelijk maakt. Verder zal er scherper worden toegezien op het opschonen van bestanden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.