Elke Cloud-opslag oplossing dat een schijf-integratie kent op een lokaal-systeem is per definitie vatbaar voor een cryptoware-aanval. Zaak is om daarom niet te gaan voor een standaard/gratis anti-malware oplossing, maar te kiezen voor één met een ingebouwde cryptoware oplossing. Deze kan de eerste aanval vaak afslaan (ook bij nieuwe cryptoware). Ook Windows 10 kent tegenwoordig Folder Protection, mocht je dat willen gebruiken.
Mocht je onverhoopt toch getroffen worden door een dergelijke aanval, zul je moeten terugvallen op de herstel-mogelijkheden van de Cloud-opslag. In geval van OneDrive zijn er inderdaad mogelijkheden om relatief eenvoudig (en dat is echt relatief) de zaak te herstellen.
In geval van Google Drive (zowel consumer als Google Suite) heb ik een echte uitspraak van Google voor je: per file restoren, of zelf een applicatie-bouwen dat tegen de API aankletst. Ook zijn er Cloud-diensten die helpen bij het herstellen en beschermen tegen cryptoware-aanvallen bij Cloud-opslagdiensten zoals OneDrive en Google Drive.
Automatisch backups maken zonder dat deze vatbaar zijn voor cryptoware, betekent dat je backups moeten maken waarvan de opslag in de regel niet gekoppeld is als disk aan het systeem. Denk hierbij aan een backup oplossing op een NAS of externe disk (dat je nadien loskoppelt, maar dat maakt automatiseren een stuk lastiger).
De reden dat ik zelf eens in de x tijd een handmatige reservekopie maak, is omdat Microsoft en Google altijd eenzijdig kan besluiten om je account dicht te zetten omdat er bijvoorbeeld een onwelgevallige afbeelding geconstateerd is. En dan ben je je data dus kwijt en meestal is dat einde discussie.