Aanvallers hebben in 2015 een officiële website van computerfabrikant Supermicro gehackt en gebruikt voor het verspreiden van besmette firmware, zo meldt Bloomberg Businessweek en is bevestigd door Apple en Facebook. Het ging om firmware voor de netwerkkaarten die op de moederborden van Supermicro aanwezig zijn.
Via de aangepaste code hadden aanvallers de communicatie van een server kunnen overnemen, aldus het bericht. Zowel Apple als Facebook stellen dat systemen met de besmette firmware nooit voor productiedoeleinden zijn ingezet. Vanwege de besmette firmware besloot Apple de relatie met Supermicro te verbreken.
Verder laat een bron aan Bloomberg weten dat Apple verschillende Supermicro-servers had ontvangen waarvan de netwerkkaarten verouderde firmware draaiden. Deze netwerkkaarten bevatten een ernstig beveiligingslek dat in nieuwere firmware-versies was verholpen. Aanvallers hadden van deze kwetsbaarheid misbruik kunnen maken.
De bevestiging van Apple staat lijnrecht over een eerdere verklaring een jaar geleden. Toen ontkende het bedrijf nog dat er in servers van fabrikant Supermicro die Apple gebruikte besmette firmware was aangetroffen. Ook ontkende Apple dat er in het ontwerplab servers met besmette firmware zouden zijn gebruikt en dat deze firmware afkomstig was van de website van Supermicro.
Gisteren kwam Bloomberg al met een verhaal over een kwaadaardige microchip die aan de moederborden van Supermicro was toegevoegd. De servers met deze microchip, waardoor aanvallers op afstand toegang tot de systemen hadden kunnen krijgen, zouden bij bijna 30 bedrijven zijn aangetroffen, waaronder Apple en Amazon. Beide bedrijven ontkenden dit. Bloomberg verklaarde vervolgens dat het zich op 17 bronnen had gebaseerd die de aanwezigheid van de microchip en een onderzoek door de Amerikaanse overheid hiernaar bevestigden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.