Google heeft een datalek verzwegen dat 500.000 mensen raakte. Het ging om gebruikers van het sociale netwerk Google Plus van wie niet openbare informatie toch voor derden toegankelijk was. Het ging om namen, e-mailadressen, beroep, geslacht, leeftijd, geboortedatum, vaardigheden, profielfoto, relatiestatus, organisaties waar de gebruiker bij betrokken is of was, woonplaatsen en nog verschillende andere zaken.
Meer dan 400 applicaties en externe ontwikkelaars hadden toegang tot deze gegevens, ook al waren die door gebruikers afgeschermd. Volgens Google was een softwarefout verantwoordelijk voor het datalek. Het probleem speelde van 2015 tot maart 2018. Google besloot het datalek echter te verzwijgen voor getroffen gebruikers en toezichthouders, uit angst dat er onderzoeken zouden plaatsvinden en er vergelijkingen zouden worden gemaakt met Facebook en Cambridge Analytica, zo blijkt uit interne memo's waar de Wall Street Journal over schrijft.
Google laat in een verklaring weten dat het besloot om het datalek niet openbaar te maken omdat het getroffen gebruikers naar eigen zeggen niet kon identificeren. Wat ook in deze beslissing meespeelde was dat er geen aanwijzingen van misbruik waren gevonden en ontwikkelaars en gebruikers als gevolg van het datalek niets konden doen, aldus de internetgigant.
Google heeft echter besloten om Google Plus voor eindgebruikers volgend jaar augustus te sluiten. In de tussentijd kunnen gebruikers hun data naar een ander platform migreren. Verder gaat Google accountgegevens die externe ontwikkelaars via programmeerinterfaces (API's) kunnen benaderen beperken en gaat het gebruikers meer permissies geven.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.