Privacy is een fundamenteel mensenrecht en bedrijven moeten dan ook op een verantwoorde wijze met de gegevens van mensen omgaan, in plaats van die op grote schaal te misbruiken zoals nu gebeurt, zo liet Apple-topman Tim Cook weten tijdens zijn keynote op internationale conferentie van privacytoezichthouders en databeschermingsautoriteiten die vandaag in Brussel plaatsvond.
Volgens Cook heeft technologie grote potentie, maar kan het ook voor kwade bedoelingen worden gebruikt, zoals het afgelopen jaar is duidelijk geworden. "We moeten ons dan ook de vraag stellen in wat voor wereld we willen leven?", aldus de Apple-topman. Cook merkte op dat het verlangen om geld boven privacy te plaatsen niets nieuws is. De schaal waarop dit gebeurt is echter veranderd. "Onze eigen informatie, van het alledaagse tot zeer persoonlijk, wordt met militaire precisie tegen ons ingezet."
Bedrijven kunnen door het maken van uitgebreide profielen mensen beter kennen dan ze zichzelf kennen, ging Cook verder. "Als groen je favoriete kleur is, kan het zijn dat je veel artikelen leest, of video's bekijkt, over de dreiging van mensen die van oranje houden. Elke dag zien we in het nieuws de gevolgen van deze bekrompen wereldbeelden. We moeten dit niet bagatelliseren. Dit is surveillance en de voorraden van persoonlijke data verrijken alleen de bedrijven die ze verzamelen."
Cook stelt dat samenwerking tussen beleidsmakers, toezichthouders en bedrijven belangrijk is om deze dreiging tegen te gaan. Ook prees hij de introductie van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). "Het is tijd voor de rest van de wereld, waaronder de Verenigde Staten, om het voorbeeld van de EU te volgen." De Apple-topman noemde vier essentiële rechten die voor gebruikers wereldwijd zouden moeten gelden.
Het gaat om het recht op dataminimalisatie, waarbij bedrijven data van gebruikers de-anonimiseren of helemaal niet verzamelen. Ook moeten gebruikers weten welke gegevens worden verzameld en waarvoor. Als derde noemde Cook het recht op toegang. "Bedrijven moeten beseffen dat data het eigendom van gebruikers is." Gebruikers moeten dan ook eenvoudig hun data kunnen kopiëren, aanpassen en verwijderen. Het laatste punt is het recht op veiligheid. Cook hekelde ook bedrijven die tegenstanders van privacywetgeving zijn omdat dit innovatie zou bemoeilijken. "Deze opvatting is niet alleen verkeerd. Het is destructief. De potentie van technologie moet geworteld zijn in het vertrouwen dat mensen erin hebben."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.