Door Anoniem: In de wet staat dat elke burger de wet hoort te kennen.
Nee, dat staat er sinds de komst van het Nieuw Burgerlijk Wetboek in 1992 niet meer in. Daarmee valt je betoog in duigen.
En dat is dus inclusief alle jurisprudentie, ofwel alle uitspraken van rechters in twijfelgevalletjes. Dat zijn boekenkasten vol. Zelfs de Hoge Raad, hoe hoog ze zitten krijgt dan nog ruim de tijd om alles alnog uit te vlooien om dan toch tot een onherroepelijk vonnis te komen.
Dat kan je natuurlijk dan al helemaal niet van de gewone burger of de kleine organisatie verwachten. Maar het staat wèl letterlijk in de wet!
Niet dus.
Gelukkig staat er meer in de wet. Bijvoorbeeld het principe van ter goeder trouw handelen. En er zijn nog wat kleine man en kleine organisatie hulpjes in de wet te vinden. Daarnaast is het al heel lang de gewoonte dat de regering die een nieuwe wet invoert, daar een addendum bij doet over wat de wet hoopt te bedoelen. Een uitlegje wat de bewegende geest achter de nieuwe wet is. Of zeg het maar Theo en Thea: "Waar gaat het eigenlijk over, Thé????".
De AVG is echt niet zo moeilijk. Ga met de je toevertrouwde data om alsof het je eigen data is. Of die van je moeder. Of die van je schoonmoeder, waar je altijd al de echte feiten wou weten, maar aanvoelt dat het niet netjes is daar achter haar rug in te snuffelen. Of wag er allemaal voor ellende gebeuren kan als niet alleen jij, maar haar hele straat het ook gelijk zou weten.
Als zulke gedachten logisch zijn voor je en je handelt ernaar, dan zal een goeie rechter ook altijd naar je ter goeder trouw moeten kijken. Zelfs als het over de stippellijn van artikel 48 bis 3 is.
De AVG onderstreept dat we netter met elkaars gegevens omgaan. Dat als iemand me jouw telefoonnummer vraagt, dat ik je eerst even text of je dat goed vindt. Zulke dingen deed ik altijd al.
Het kan mij echt op zich niks schelen wat er tussen de punten en de komma's van de wet staat noch heb ik daar juristen bij nodig.
Als je mij vraagt om op je jas te passen ga ik niet voelen of je portemonnee erin zit en al helemaal je portemonnee pikken en dan zeggen let dan op je eigen jas, jouw probleem.
Dat is de AVG ook. Maar dan over privedata.
Ik snap hem zelfs in het Hindu en in Braille.
Dus wat is je probleem eigenlijk?
Precies.