De politie heeft duizenden versleutelde chatberichten van criminelen kunnen lezen door de encryptie te kraken, zo heeft de politie in Oost-Nederland tijdens een persconferentie vandaag bekendgemaakt. Door het kraken van de encryptie kon de politie 24 uur per dag en 7 dagen per week live met 258.000 chatberichten meekijken. In de berichten werd onder andere gesproken over de handel in drugs, wapens en geld.
De doorbraak werd bereikt nadat de politie in Oost-Nederland, in een onderzoek naar witwassen, een leverancier van cryptotelefoons op het spoor kwam. "We hadden voldoende aanwijzingen dat deze telefoons gebruikt werden tussen criminelen. Het is gelukt om de versleutelde communicatieberichten tussen deze telefoons te onderscheppen en gedurende enige tijd live mee te kijken", aldus de politie. De telefoons, die 1500 euro per half jaar kostten, konden alleen worden gebruikt voor het versturen van chatberichten. Daarnaast beschikten ze over een "paniekknop" waarmee het toestel kon worden gewist.
De politie heeft door de informatie in de onderschepte en gekraakte versleutelde chatberichten meerdere invallen in Nederland gedaan en daarbij drugs, geld en wapens in beslag genomen. Ook hebben er meerdere aanhoudingen plaatsgevonden en zijn er meer dan honderd mensen verdacht van betrokkenheid bij criminele activiteiten. De chatapplicatie die op de cryptofoons werd gebruikt was IronChat. De server en website van IronChat zijn door de politie offline gehaald en de twee eigenaren opgepakt. Hoe de encryptie kon worden gekraakt heeft de politie niet laten weten. Wel stelt de politie dat het niet eerder in Nederland is gelukt om live met versleutelde communicatie mee te kijken.
Uit de chats kwam ook naar voren dat criminelen elkaar ervan verdachten dat zij informatie naar de politie hadden gelekt en dat hiervoor een vergeldingsactie werd voorbereid. Op basis van deze informatie is een onderzoek naar de mogelijke betrokkenen gestart en om de mogelijke vergeldingsactie te voorkomen. Bij een actie van de Dienst Speciale Interventies zijn vandaag drie verdachten aangehouden. Een man van 31 uit Almelo en twee mannen uit Enschede van 23 en 33 jaar oud.
De politie liet tijdens de persconferentie weten dat de encryptie was gekraakt, maar NRC meldt dat agenten toegang kregen tot de server waarop de encryptiesleutels stonden. Met deze sleutels was het mogelijk om de versleutelde berichten te ontsleutelen. Het encryptieprotocol waar IronChat gebruik van maakte is niet gekraakt.
Het Openbaar Ministerie laat weten dat de server die IronChat gebruikte werd ontdekt nadat de politie de leverancier van de cryptofoons op het spoor was gekomen. Vervolgens werd de operatie gestart waarbij de politie via de sleutels op de server de berichten van IronChat-gebruikers kon onderscheppen en ontsleutelen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.