ik heb een Nederlandse voornaam + achternaam ben ook blank ik heb ook geen strafblad.ik rijd ook niet in een dure auto (opel astra).
Scoor een Daf en je wordt voortaan alleen nog stilgehouden uit bewondering.
https://politievoertuigen.nl/Gemeentepolitie/DAF%2033.htmlCool
https://politievoertuigen.nl/Foto/07911.jpgZou expres mijn id niet geven voor een ritje in deze pliesiemobiel
https://politievoertuigen.nl/Foto/08848.jpgAl was er in de jaren 80 wel een nationale rel bij het vervangen van het wagenpark, men wilde alles behalve een daf (imago dingetje).
Het werden toen uiteindelijk volvootjes.
Nee, een astraatje dat is hem niet in de ogen van velen.
Zou het kunnen dat vooral voetbalsupporters zeer verknocht lijken te zijn aan het merk Opel?
Dan betreft het pro actief politiewerk (predictive policing), dat leren ze tegenwoordig, op basis van een oordeel vooraf (astra=sjonnieanitavoetbalrelalarm?) ingrijpen voordat de misdaad plaatsvindt.
Daarom was het ook zo verdacht (volgens het nieuwe voorspellende politiewerk) dat een zwarte rapper (in weerspraak van de leugens die hier verspreid worden) werd aangehouden, kekke witte dure patserige 4wheeldrive met een jonge donkere gast kan natuurlijk niet.
Helaas was die rapper bekend en had ruim voldoende salaris om die mooie bolide te kopen voor een veilige nachtelijke rit naar huis na elk laat optreden.
Helaas, maar eigenlijk heel goed voor de maatschappij, gaf die agent eerlijk toe dat hij handelde op basis van een vooroordeel waardoor er een maatschappelijke discussie op gang kwam. Gelukkig lekte daarbij de discussie van het politie-intranet uit waardoor bleek dat racisme en vooroordelen op een brede basis in het korps kon rekenen.
Uiteindelijk helaas ook dat de werkelijke grond voor discriminerend gedrag niet is weggenomen.
Het ging namelijk niet louter en alleen om racisme, het ging om het onderliggende systeem, een discriminerend systeem dat nog steeds bestaat : predictive policing.
Handelen op basis van je eigen of korpseigen vooroordelen : geïnstitutionaliseerde discriminatie
Wat afwijkt is verdacht en reden voor actie.
En zo is elke minderheid altijd verdacht want een afwijking van de norm.
Wie afwijkt van de witte gemiddelde burgerlijke norm (zie voorbeeld 20-11-2018, 15:02), afwijkt van de statistiek is verdacht.
Een data analyse van het voorval:
- Opel astra : afwijkend en te koppelen aan een bepaalde doelgroep
- Nachtelijk over straat : afwijkend want de meeste mensen liggen op een oor
Wat zeker nog kan meespelen maar wat we niet weten
- Soort kleding
- Soort schoeisel
- Haardracht
- Huidskleur (wordt voorzichtiger mee omgegaan)
- Postuur en manier van bewegen (zeker of juist heel onzeker, zenuwachtig? Keek je de agent aan of juist helemaal niet)
- Jouw historie met de politie
- Dossiervorming op papier of in het blauwe koppie : frequent afwijkend gedrag als laat op straat en laat licht aan in huis.
Wat de computer zegt
- Burgers worden in Nederland met artificial intelligence geprofileerd.
Als die agent dus even op zijn mobiel het dossier naar voren haalt kan het best zijn dat er al een gegenereerde computercode bij jouw naam staat : extra controleren
Waarom?
Niemand die het weet en niemand die het gaat zeggen anders dan dat de computer dat zegt en heeft bepaald.
Uiteindelijk zal het logaritme over de verzamelde BigData (dat wordt nog wat als straks alle data van de slimme meters bij de diensten binnenkomen en worden gecombineerd met providerdata) gaan van alles wat de overheid van jou heeft en komt daar een score uit die niemand kan uitleggen en waar niemand zich tegen kan verdedigen.
Want dat is het linke en geniale : je kan een rechtszaak nooit winnen als men de parameters van de computerbeslissing niet vrijgeeft, ook een rechter kan dan geen afweging maken want heeft te weinig informatie.
En zo is het recht slim gepasseerd.
Big data, logaritmen en artificial intelligentie staan straks boven de wet, jij wordt aangehouden omdat de computer waarschuwt en jij kan niet aantonen dat dat onrechtvaardig is want je zal de informatie niet krijgen waarop dat is gebaseerd.
Goeie kans dat die agent al een code achter jouw naam heeft zien staan en dat niet mag zeggen, als het nog niet zover was, dan in de nabije toekomst wel, 2 jaar, 5 jaar of 10 jaar?
Als we daar dan zijn aanbeland is gelijk een ander probleem opgelost.
Het imagoprobleem, dat doet er dan niet meer toe.
Draagvlak onder de bevolking doet er niet meer toe, men handelt namens de computer ; indicatie is indicatie, opdracht is opdracht (welbekende oude wijn in een nieuwe kruik).
En de criminaliteit, zal die dan gedaald zijn?
Veel, heel veel, nagenoeg uitgebannen?
Wat denk je zelf?