De Consumentenbond heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht over Google ingediend. Aanleiding is dat Google probeert om gebruikers van nieuwe Androidtelefoons de locatiegeschiedenis in te laten schakelen. Verder staat de functie 'Web & App Activiteit' standaard ingeschakeld.
Via deze optie verzamelt Google ook locatiegegevens. Volgens de Consumentenbond, en verschillende andere Europese consumentenorganisaties, verbergt Google cruciale informatie en maakt het gebruik van sturende knoppen. Gebruikers geven daardoor geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming voor het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens. Hiermee overtreedt Google de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), zo stellen de consumentenorganisaties.
"Google ontfutselt de toestemming om de locatiegegevens te gebruiken, terwijl locatie een zeer persoonlijk gegeven is. Daarom hebben we bij de AP een klacht ingediend. Ook hebben we er bij Google op aangedrongen om dit aan te passen", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. De organisatie is tevens een petitie gestart waarin Google wordt opgeroepen om "niet stiekem" de locatie van gebruikers op te slaan.
Het is niet de eerste keer dat de internetgigant vanwege het opslaan van de locatiegeschiedenis in het nieuws komt. In augustus bleek uit onderzoek dat wanneer Web & App Activiteit staat ingeschakeld en locatiegeschiedenis uitgeschakeld de bewegingen van de gebruiker niet aan zijn tijdslijn worden toegevoegd, maar "location markers" nog steeds worden opgeslagen. Ook aan de hand van location markers blijkt dat de bewegingen van iemand nauwkeurig zijn te volgen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.