Anti-malwarebedrijf Malwarebytes heeft voor het eerst besloten om mee te doen aan een anti-virustest, maar de malwarebestrijder heeft de nodige kritiek op de testmethode. Het testen van anti-virussoftware vindt al jaren plaats. Testlabs zoals AV-Test en AV-Comparatives publiceren geregeld tests.
Anti-virusleveranciers kiezen er zelf voor om aan deze specifieke tests deel te nemen. In het verleden vermeed Malwarebytes deze tests, omdat die naar eigen zeggen niet met een realistische omgeving overeen komen. De tests richten zich alleen op een klein gedeelte en missen zo de volledige bescherming die een product kan bieden, aldus de malwarebestrijder. Vanwege het belang dat gebruikers aan dergelijke tests hechten is besloten om toch mee te doen aan de tests van het Duitse testlab AV-Test.
De anti-viruspakketten die aan de test deelnamen werden beoordeeld op de detectie van malware, prestaties en bruikbaarheid. Voor de drie onderdelen konden de pakketten bij elkaar 18 punten verdienen. Malwarebytes haalde in totaal 13,5 punten. Bij de detectie van malware eindigde Malwarebytes met 4 punten onderaan. Windows Defender, de gratis anti-virussoftware die in Windows 8.1 en 10 zit ingebouwd, presteert met 5,5 punten voor detectie en 17 punten in totaal veel beter.
Malwarebytes stelt dat de test verschillende onderdelen van het programma niet heeft getest. Zoals de modules voor applicatiegedrag en webbeveiliging. Hiermee kunnen dreigingen eerder worden gestopt. Ook worden bij de anti-virustests de initiële infectievectoren niet gebruikt. De malwarebestrijder pleit dan ook voor het aanpassen van de tests, zodat er niet met relatief oude malware-exemplaren en infectievectoren wordt getest. Afsluitend stelt Malwarebytes aan gebruikers de vraag of ze liever een product hebben dat in de tests of in het echt goed presteert.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.