image

Chrome-gebruikers doelwit van scam die cpu 100 procent belast

maandag 24 december 2018, 12:38 door Redactie, 7 reacties

Chrome-gebruikers zijn het doelwit van een nieuwe online scam die de processor 100 procent belast en niet via de gebruikersinterface van de browser is te sluiten. Het gaat om een zogeheten "browserlock" waarbij een kwaadaardige webpagina ervoor zorgt dat de browser niet meer reageert.

De webpagina laat vervolgens weten dat de computer mogelijk door schadelijke virussen besmet is en er mogelijk belangrijke gegevens zoals wachtwoorden, creditcardgegevens en lokale bestanden zijn gestolen. Vervolgens wordt opgeroepen om het opgegeven telefoonnummer te bellen. Dit is het nummer van helpdeskfraudeurs die het slachtoffer proberen te laten betalen voor het oplossen van niet bestaande computerproblemen. Ook komt het voor dat helpdeskfraudeurs toegang tot de computer van het slachtoffer proberen te verkrijgen en zelf geld van de bankrekening stelen.

De nu ontdekte scam maakt gebruik van een bug in Google, zo laat onderzoeker Jerome Segura van anti-malwarebedrijf Malwarebytes weten. Deze bug zorgt ervoor dat de browser via een JavaScript-loop vastloopt en de computer nog nauwelijks te gebruiken is. Gebruikers kunnen op dit moment alleen nog via Taakbeheer de browser sluiten. Het probleem is echter dat zodra gebruikers Chrome weer starten, de scampagina weer wordt geopend en de browser weer vastloopt.

Dit kan worden voorkomen door Chrome geen eerder geopende pagina's te laten openen. Wanneer de scampagina met Firefox wordt geopend kunnen gebruikers de tab in kwestie wel gewoon sluiten, zo meldt Bleeping Computer. Wanneer Google de betreffende Chrome-bug zal verhelpen is nog niet bekend. Chrome-gebruikers kunnen bijvoorbeeld via malafide advertenties op de scampagina terechtkomen.

Image

Reacties (7)
24-12-2018, 19:59 door [Account Verwijderd]
Dat is nu precies beschreven een reden om Taakbeheer in de opstartbestanden te hebben zodat er geen initialisatie van een nieuw te starten applicatie meer nodig is, die altijd een piek in processorbelasting veroorzaakt.
24-12-2018, 21:13 door Anoniem
Door Balder: Dat is nu precies beschreven een reden om Taakbeheer in de opstartbestanden te hebben zodat er geen initialisatie van een nieuw te starten applicatie meer nodig is, die altijd een piek in processorbelasting veroorzaakt.

Uuhh zou je dit wat verder kunnen toelichten misschien? Wat draagt het automatisch starten van taakbeheer precies bij?
25-12-2018, 11:11 door Anoniem
Hee dat kan helemaal niet man!! Als Chrome de CPU 100% belast, .. Waar Draait Dat OS Op Dan?!!
25-12-2018, 11:50 door [Account Verwijderd]
Door Balder: Dat is nu precies beschreven een reden om Taakbeheer in de opstartbestanden te hebben zodat er geen initialisatie van een nieuw te starten applicatie meer nodig is, die altijd een piek in processorbelasting veroorzaakt.

Met CTRL-SHIFT-Esc start je de task manager direct in geval van nood.
25-12-2018, 12:09 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Hee dat kan helemaal niet man!! Als Chrome de CPU 100% belast, .. Waar Draait Dat OS Op Dan?!!

Het is in de praktijk ook geen 100% maar wel zoveel dat het OS niet echt makkelijk meer aan de beurt komt.
25-12-2018, 14:19 door Anoniem
Door Anoniem: Hee dat kan helemaal niet man!! Als Chrome de CPU 100% belast, .. Waar Draait Dat OS Op Dan?!!
Het probleem dat je onderkent is echt maar het is al tientallen jaren geleden opgelost. Het heet pre-emptive multitasking en het komt erop neer dat het OS handig gebruikt maakt van hardware-interrupts om te garanderen dat het zelf regelmatig even de besturing heeft. Met behulp van een interrupt van een hardware-timer kan bijvoorbeeld gezorgd worden dat het OS elke 1/10 seconde of vaker even ertussen komt. Langs die weg kunnen op hol geslagen processen niet de computer volledig ophangen, het OS blijft altijd de baas over processen die het opstart.
25-12-2018, 14:47 door Anoniem
Taakbeheer in de balk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.