De gegevens die bij Duitse politici, journalisten en beroemdheden werden gestolen en online verschenen zijn voornamelijk afkomstig van persoonlijke en privé-accounts, zo stelt het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.
De overheidsorganisatie adviseert gebruikers dan ook om veilige wachtwoorden en tweefactorauthenticatie te gebruiken en alert te zijn op phishingaanvallen. Tevens wordt het versleutelen van data aangeraden. Vorige week werd bekend dat de gegevens van honderden Duitse politici en andere personen online waren geplaatst. Via Twitter werd er gelinkt naar gigabytes aan data.
Het BSI stelt dat het begin december door een Duits parlementslid werd geïnformeerd over verdachte activiteiten op persoonlijke e-mail- en socialmedia-accounts. De autoriteiten dachten op dat moment dat het om een geïsoleerd incident ging. Pas nadat op Twitter de links naar de gestolen data verschenen, werd duidelijk dat ook vier andere gevallen die in 2018 bij het BSI werden gemeld hiermee te maken hadden. Volgens de overheidsinstantie had het niet kunnen voorzien dat al deze zaken met elkaar verband hielden.
Naar aanleiding van de datadiefstal hebben de autoriteiten gisteren een 19-jarige jongen als getuige verhoord. De jongen verklaarde op Twitter dat hij contact had gehad met de persoon die de links naar de gestolen gegevens publiceerde, zo laat Die Welt weten. Tevens is technische apparatuur van de jongen voor onderzoek in beslag genomen .
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.