image

EU-privacytoezichthouder: geen aparte regels voor smartbrillen

vrijdag 18 januari 2019, 15:59 door Redactie, 4 reacties

Hoewel smartbrillen de potentie hebben om de privacy van individuen te ondermijnen zijn er op dit moment nog geen specifieke regels voor nodig, zo heeft de Europese privacytoezichthouder EDPS in een voorlopige analyse laten weten. Smartbrillen zijn met internet verbonden apparaten die als een normale bril worden gedragen, maar over een computer beschikken en informatie over de omgeving kunnen verzamelen.

Door smartbrillen bestaat het risico dat gegevens van zowel de gebruiker als niet-gebruikers lekken, aldus de EDPS. De sensoren in de smartbril kunnen bijvoorbeeld de omgeving van de gebruiker opnemen via video, audio en locatiegegevens. Smartbrillen kunnen ook de "onzichtbare" persoonlijke data van anderen verwerken. Het gaat dan bijvoorbeeld om signalen die apparaten via wifi of bluetooth uitzenden. Een ander risico is dat niet-gebruikers met de bril van de gebruiker meekijken en zo persoonlijke e-mails en afbeeldingen te zien krijgen.

De EDPS erkent dat smartbrillen op dit moment nog een marginale rol in het alledaagse leven spelen. Experts verwachten dat het professionele gebruik van augmented reality en de smartbrilplannen van Amazon, Apple en Facebook ervoor zullen zorgen dat meer personen met de apparaten zullen gaan rondlopen.

Op dit moment in de ontwikkeling van smartbrillen is er volgens de EDPS echter geen gerechtvaardigde reden om specifieke wetgeving door te voeren. Daarbij wijst de toezichthouder ook naar de inwerkingtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), waardoor ontwikkelaars van smartbrillen en de partijen die data van smartbrillen verwerken al over een verzameling principes beschikken om met de privacy van gebruikers rekening te houden.

Wel laat de ontwikkeling van smartbrillen en soortgelijke connected apparaten zien dat het noodzakelijk is om met een robuust framework voor privacy en elektronische communicatie te komen, zoals voorgesteld in de ePrivacy Verordening, merkt de EDPS op. Deze verordening richt zich uitsluitend op de verwerking van persoonsgegevens voor elektronische communicatiediensten. De toezichthouder benadrukt dat het belangrijker is om deze verordening door te voeren dan met nieuwe wetgeving voor bepaalde technologieën te komen (pdf).

Reacties (4)
19-01-2019, 00:13 door Anoniem
Een panopticum instrument (slecht plan).
19-01-2019, 13:59 door Anoniem
Er zou wat mij betreft algemene regelgeving moeten komen, dus niet specifiek gericht op brillen, die stelt dat je alleen informatie mag verzamelen over de gebruiker zelf en niet over personen in diens omgeving. Daarmee stop je ook de diverse apps die je hele adresboek voor het gemak maar uploaden.
21-01-2019, 06:11 door HapSlikWeg
De privacy wet is nog jong. Er moeten eerst nog wat mensen opstaan wiens rechten geschonden zijn. En daar ook echt schade van hebben ondervonden. Met alle bonnetjes erbij. En echte schadeclaims kunnen overleggen. Die vastgesteld kunnen worden.

Tot die tijd is het wat juridisch watertrappellen. Daarna niet meer. Dan wordt het pas menes.
21-01-2019, 19:18 door Anoniem
Neen, natuurlijk hoeft het volgende niet gereguleerd te worden:
https://www.businessinsider.com/facebook-moves-ar-glasses-team-reality-labs-2019-1?international=true&r=US&IR=T

Wel eens het idee gehad dat privacy toezichthouders misschien stiekem een aardig inkomen hebben via lobbyisten.
Elk bonnetje inleveren ter controle van de fiod aub. Wegkijkers weg via een shutdown. Dan tot boventallige bureaucraten verklaren gewoon. Zie je het ook gelijk ruimer door die brillen.

Neen, alles wat u ziet via uw facebook AR-bril op de gratis verkregen datahoop flikkeren van facebook, dat tikt lekker aan voor M.Z. en consorten en de aandeelhoudersvergadering. "Wij zijn een data-hongerige globalistische monopolist. You will be borged and assimilated. Resistence is useless".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.