Miljoenen Windows-gebruikers draaien verouderde software met allerlei beveiligingslekken, zo blijkt uit onderzoek van anti-virusbedrijf Avast onder 163 miljoen computers (pdf). De anti-virussoftware van Avast geeft informatie door over de systemen waarop het is geïnstalleerd.
Zo kon de virusbestrijder in kaart brengen welke programma's gebruikers hebben geïnstalleerd. Google Chrome is het meest geïnstalleerde programma dat op 91 procent van de computers staat, gevolgd door Adobe Acrobat Reader, WinRAR, Microsoft Office en Mozilla Firefox. Windows Live Essentials, dat sinds januari 2017 niet meer door Microsoft wordt ondersteund, staat nog steeds op 16 procent van de onderzochte computers. Gebruikers krijgen dan ook het advies om niet gebruikte software te verwijderen.
Verder blijkt dat maar liefst 55 procent van alle geïnstalleerde applicaties niet de laatste versie is. Zo blijken de meeste installaties van Adobe Shockwave, VLC Media Player, Skype en Java Runtime ernstig achter te lopen, aldus Avast. Tevens blijkt dat veel installaties van Firefox en Thunderbird verouderd zijn, ook al beschikken deze programma's al enige tijd over een automatische updatefunctie. In 2017 was nog 48 procent van alle applicaties verouderd.
Windows 7 is onder Avast-gebruikers het meestgebruikte besturingssysteem (43 procent), gevolgd door Windows 10 (40 procent). Miljoenen Windows 7-systemen draaien echter niet de laatste versie van het besturingssysteem. Zo draait 15 procent de RTM-versie van 2009. In het geval van Windows 10 is 9 procent verouderd. Ook hier gaat het om miljoenen systemen.
Niet alleen lopen de Windows-versies achter, ook Microsoft Office is vaak niet up-to-date of verouderd. Zo blijkt dat 15 procent van de gebruikers Office 2007 draait, dat inmiddels niet meer door Microsoft wordt ondersteund. Het onderzoek laat zien dat de gemiddelde pc zes jaar oud is. De helft van de systemen heeft 4GB geheugen en 85 procent alleen een traditionele harde schijf.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.