Vorig jaar haalde de politie een website uit de lucht die ddos-aanvallen tegen betaling uitvoerde en de komende tijd zullen agenten afnemers van deze ddos-dienst bezoeken. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het gaat om de website Webstresser.org, een zogenaamde 'booter' of 'stresser' dienst.
Het onderzoek naar Webstresser.org leverde informatie op over 151.000 gebruikers. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn Europol, J-Cat (Joint Cybercrime Action Taskforce), de Nederlandse politie en het Britse National Crime Agency momenteel bezig om gebruikers van de ddos-dienst op te sporen. Verschillende personen zijn inmiddels in Europa aangehouden.
De Nederlandse politie zal de komende tijd gebruikers van Webstresser.org opzoeken van wie de identiteit is achterhaald. De politie zal met deze personen in gesprek gaan. "Doel hiervan is dat deze mensen zich realiseren dat zij niet zo anoniem zijn als ze mogelijk dachten", aldus de politie. Afhankelijk van de aard van het vergrijp van de desbetreffende persoon, wordt de afdoening door het Openbaar Ministerie bepaald.
Politie laat weten dat er geen onderscheid wordt gemaakt in kleine of grote gebruikers. "Of het nou gaat om een gamer die zijn concurrent uitschakelt of een ervaren hacker die een ddos-aanval uitvoert voor financieel gewin. In Nederland ligt de focus op dit moment op de gebruikers van Webstresser.org."
In Nederland hebben politie en het OM in samenwerking met de Reclassering, HALT en de Raad voor Kinderbescherming 'Hack_Right' ontwikkeld, een alternatief straftraject voor jonge cybercriminelen. Het is een alternatief voor en onderdeel van of aanvulling op een strafrechtelijk traject. Een Nederlandse afnemer van Webstresser.org heeft inmiddels een dergelijke alternatieve straf ontvangen, zo laat Europol weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.