Politie en het Openbaar Ministerie hebben op servers die door aanbieders van PGP-telefoons werden gebruikt een miljoen nieuwe berichten gevonden. PGP-telefoons zijn aangepaste Blackberry-telefoons waarvan de microfoon is verwijderd, gps is uitgeschakeld en de camera is onklaar gemaakt.
Gebruikers kunnen via deze telefoons alleen versleutelde (e-mail)berichten uitwisselen. Het e-mailverkeer loopt via servers van de aanbieder. Ennetcom en PGPSafe waren twee aanbieders van deze telefoons. Politie kreeg in 2017 toegang tot informatie op de servers van deze aanbieders. Zo maakten de Canadese autoriteiten kopieën van de Ennetcom-servers en deelden die met de Nederlandse autoriteiten. Het ging om 6TB aan informatie, waaronder miljoenen versleutelde berichten.
Het Team High Tech Crime van de politie wist deze berichten te ontsleutelen, wat 3,6 miljoen berichten opleverde die tot wel 2011 teruggingen. Verder onderzoek naar de servers heeft nu meer gegevens opgeleverd. Er zijn bijvoorbeeld ook gegevens gevonden in back-upsystemen van de servers. "We hebben honderdduizenden nieuwe gegevens, in totaal meer dan een miljoen", aldus cyber-officier van justitie Martijn Egberts. De gegevens worden mogelijk in lopende strafzaken gebruikt. In deze podcast gaat Egberts verder in op PGP-telefoons en het onderzoek naar de servers.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.