Nederlanders hebben vorig jaar voor het eerst vaker via een bankapp op hun smartphone betaald dan via internetbankieren, zo stelt Betaalvereniging Nederland op basis van data van creditkaartverstrekker ICS, AfterPay, transactieverwerker equensWorldline, Currence en De Nederlandsche Bank.
In het derde kwartaal van 2018 wist het gebruik van mobiele bankapps op smartphones en tablets voor het eerst het gebruik van internetbankieren op laptops en desktops te overtreffen, met een aandeel van 52 procent. Het gebruik van de bankapp groeide met 28 procent ten koste van internetbankieren en telefonisch bankieren. Het aandeel betalingen via mobiele bankapps was in het laatste kwartaal van 2017 nog 43 procent.
Vorig jaar werden in totaal naar schatting 1,03 miljard enkelvoudige elektronische overboekingen via mobiel bankieren en internetbankieren uitgevoerd. Een jaar eerder deden Nederlanders nog 952 miljoen elektronische overboekingen.
Verder blijkt dat in het betalingsverkeer steeds minder papier wordt gebruikt. In 2018 werden naar schatting 18,8 miljoen overschrijvingsopdrachten op papier verwerkt, een kleine 1,8 procent van alle enkelvoudige overboekingen. Van de ruim 1,6 miljard girale betalingen gingen er 19,5 miljoen niet elektronisch.
Eind 2018 was 56 procent van de pinbetalingen en 20 procent van de creditkaartbetalingen contactloos. Ten opzichte van 2017 groeide het aantal contactloze betalingen met 50 procent. De hoogte van de contactloos betaalde bedragen steeg enigszins, maar contactloos wordt vooral gebruikt voor kleine aankopen. In 2020 moeten alle betaalautomaten contactloze betalingen kunnen accepteren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.