De Belastingdienst heeft tot nu toe in één zeer specifiek geval de gebruikersgegevens van een Museumkaarthouder opgevraagd in verband met een woonplaatsonderzoek, zo heeft staatssecretaris Snel van Financiën op Kamervragen over de "data-speurtocht" van de fiscus laten weten.
De VVD stelde de staatssecretaris Kamervragen naar aanleiding van een recente gerechtelijke uitspraak dat de stichting Museumkaart gegevens over het museumbezoek van één van haar kaarthouders aan de Belastingdienst moet geven. Volgens de rechter woog in deze zaak het belang van een correcte belastingheffing zwaarder dan het privé houden van de gegevens.
VVD-Kamerlid Lodders wilde weten wanneer de privacy van iemand zwaarder weegt dan het recht op informatie van de Belastingdienst en welke criteria de Belastingdienst hanteert bij het maken van de keuze tot het opvragen van informatie bij nieuwe informatiebronnen. "In beginsel mag alle informatie die mogelijk relevant kan zijn voor de belastingheffing worden opgevraagd, zodat de Belastingdienst de juiste belasting kan heffen", antwoordt Snel.
Volgens de staatssecretaris is het daarom van groot belang dat er voor de afweging tussen informatiebevoegdheden en het recht op privacy sterke waarborgen gelden. "De Belastingdienst hanteert bij het maken van de keuze tot het opvragen van informatie bij nieuwe informatiebronnen, een afweging tussen de belangen van de Belastingdienst c.q. de inspecteur en de belangen van de belastingplichtige, de criteria die volgen uit het privacyrecht, zoals doelbinding, noodzaak en de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit", voegt Snel toe.
Lodders vroeg de staatssecretaris ook of "het niet volledig kunnen garanderen van de privacy" reden voor mensen zou kunnen zijn om geen Museumkaart te nemen. Dat kan Snel niet inschatten, zo laat hij weten. "In het geval van de Museumkaart heeft de inspecteur van de Belastingdienst op basis van fiscale regelgeving verzocht om gegevens van één persoon. Het betreft specifieke casuïstiek. De rechter heeft geoordeeld dat deze inmenging is toegestaan. Anders dan de vraag lijkt te veronderstellen, gaat het in het geval van de Museumkaart niet om het 'niet kunnen garanderen van de privacy', maar om een bij wet toegestane inmenging."
De staatssecretaris moest ook duidelijk maken waarom gebruikersgegevens van Museumkaarthouders toereikender zouden zijn dan de gegevens die Belastingdienst naar aanleiding van de belastingaangifte van mensen heeft. Snel merkt op dat het nodig kan zin om aanvullende gegevens op te vragen, de zogenoemde contra-informatie.
"Naar mate de Belastingdienst meer twijfel heeft over de door de belastingplichtige verstrekte gegevens is de behoefte aan contra-informatie groter. De gebruikersgegevens van de Museumkaart zijn tot nu toe slechts in één zeer specifiek geval opgevraagd in verband met een woonplaatsonderzoek", laat de staatssecretaris weten, die toevoegt dat bij een dergelijk onderzoek een veelvoud aan factoren nodig is om te bepalen of een belastingplichtige in Nederland zijn vaste woonplaats heeft.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.