image

Kamervragen over werkgever die e-mail van medewerkers las

dinsdag 5 februari 2019, 15:39 door Redactie, 8 reacties

Eind januari werd bekend dat de gemeente Maastricht in het geheim e-mails van drie kritische ambtenaren had gelezen. De gemeentesecretaris had hiervoor een bedrijfsrecherchebureau ingeschakeld dat de e-mails van de ambtenaren onderschepte en las. Het ging onder andere om vertrouwelijke e-mails met advocaten, de arbeidsinspectie en het hoofdkantoor van vakbond CNV.

Naar aanleiding van de werkwijze van de gemeente heeft de PvdA nu Kamervragen aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gesteld. PvdA-Kamerlid Kuiken wil van de minister weten of een werkgever, waaronder een gemeente, de e-mail van werknemers mag onderzoeken. Kuiken wijst ook naar een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat e-mails alleen mogen worden ingezien als werknemers van te voren worden ingelicht. "Wat kunnen de gevolgen voor de werkgever zijn die zijn medewerkers niet van te voren inlicht?", vraagt het PvdA-Kamerlid aan Ollongren.

De minister moet ook duidelijk maken wat medewerkers kunnen doen in het geval zij van mening zijn dat hun werkgever onterecht of onrechtmatig in hun e-mails heeft gekeken of anderszins onderzoek naar hen heeft laten doen. Zo moet Ollongren laten weten welke middelen dergelijke werknemers kunnen inzetten. Ook is Kuiken benieuwd of vakbondskaderleden of leden van een ondernemingsraad in dit geval extra bescherming genieten ten opzichte van andere werknemers.

Verder gaan de vragen over het schenden van de geheimhoudingsplicht door medewerkers, het onterecht beschuldigen van personeel en hoe werkgevers onderzoeken naar werknemers moeten insteken. "Kan het schenden van een geheimhoudingsplicht door een werknemer strafbaar zijn en kan in dat geval een werkgever die een of meerdere medewerkers daarvan verdenkt daar aangifte van doen? Zo nee, waarom niet?", aldus één van de vragen. Minister Ollongren heeft drie weken de tijd om de Kamervragen te beantwoorden (pdf).

Reacties (8)
05-02-2019, 16:23 door Anoniem
We maken een wet waarin staat dat de roverheid zich aan geen enkele wet hoeft te houden.
O nee dat hoeft niet, dat is al zo.
06-02-2019, 08:44 door Anoniem
Door Anoniem: We maken een wet waarin staat dat de roverheid zich aan geen enkele wet hoeft te houden.
O nee dat hoeft niet, dat is al zo.

Nee, in dit specifieke geval overtreed de gemeente als werkgever haar eigen regels, een uitspraak van het EHRM, en goed fatsoen.
En toen dit allemaal uitkwam (goh, wat vreemd) heeft men eerst geprobeerd er geen ruchtbaarheid aan te geven, en toen dat mislukte is de gemeentesecretaris als dader opgeofferd door het College van B&W.
Wist de politieke leiding hier echt niets vanaf? En wat weten ze dan nog meer niet?
06-02-2019, 12:09 door Anoniem
Zodra je taken uitzet naar gemeentes dien je er ook voor te zorgen dat ze alle taken ook volgens de regels uitvoeren. En daar dient dan ook op gecontroleerd te worden vanuit de centrale overheid. Zonder aannames in te bouwen.

Je dient minstens eens in de zoveel tijd alles te auditen.
06-02-2019, 13:20 door Anoniem
Belachelijk dat dit tot kamervragen leidt. Dit kan gewoon door de gemeenteraad aangepakt worden. En ook de FG en de ondernemingsraad zouden op kunnen treden. Nu wordt de minister onnodig belast.
06-02-2019, 16:27 door Anoniem
@13:20 U bent van deze Limburgse Vriendenrepubliek? "zouden op kunnen treden"; het heet daar niet voor niets Palermo aan de Maas. Nu wordt die arme minister "onnodig" belast. Schande!
06-02-2019, 21:49 door Anoniem
Door Anoniem:Zodra je taken uitzet naar gemeentes dien je er ook voor te zorgen dat ze alle taken ook volgens de regels uitvoeren. En daar dient dan ook op gecontroleerd te worden vanuit de centrale overheid. Zonder aannames in te bouwen.
Je dient minstens eens in de zoveel tijd alles te auditen.

Ja, want als je een audit gehaalt hebt dan ben je helemaal op orde.
Kijk maar naar diginotar. Die had zijn audit-papiertjes ook op orde. Alleen de werkelijkheid niet. (Klein detail)

Een organisatie (in dit geval een gemeente) kan haar audit(s) behalen, en dan nog kan er in werkelijkheid het nnodige verkeerd gaan. Zoals bv een gemeentesecretaris die op eigen houtje (zo gaat het verhaal) een rechergebureau inhuurt, geheel in strijd met de regels binnen de gemeente. Dat vang je niet af met een audit.
07-02-2019, 13:48 door Anoniem
Door Anoniem: @13:20 U bent van deze Limburgse Vriendenrepubliek? "zouden op kunnen treden"; het heet daar niet voor niets Palermo aan de Maas. Nu wordt die arme minister "onnodig" belast. Schande!

Zeker niet. Ik ben FG en voormalig gemeenteraadslid in een geheel ander deel van het land. En ik wordt een beetje moet van al die landelijke politici die vinden dat zo voor ieder lokaal incident Kamervragen moeten stellen. Laat ze dat lokaal oplossen!
27-02-2019, 08:35 door Anoniem
"Minister Ollongren heeft drie weken de tijd om de Kamervragen te beantwoorden". Wat is het antwoord?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.