Eind januari werd bekend dat de gemeente Maastricht in het geheim e-mails van drie kritische ambtenaren had gelezen. De gemeentesecretaris had hiervoor een bedrijfsrecherchebureau ingeschakeld dat de e-mails van de ambtenaren onderschepte en las. Het ging onder andere om vertrouwelijke e-mails met advocaten, de arbeidsinspectie en het hoofdkantoor van vakbond CNV.
Naar aanleiding van de werkwijze van de gemeente heeft de PvdA nu Kamervragen aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gesteld. PvdA-Kamerlid Kuiken wil van de minister weten of een werkgever, waaronder een gemeente, de e-mail van werknemers mag onderzoeken. Kuiken wijst ook naar een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat e-mails alleen mogen worden ingezien als werknemers van te voren worden ingelicht. "Wat kunnen de gevolgen voor de werkgever zijn die zijn medewerkers niet van te voren inlicht?", vraagt het PvdA-Kamerlid aan Ollongren.
De minister moet ook duidelijk maken wat medewerkers kunnen doen in het geval zij van mening zijn dat hun werkgever onterecht of onrechtmatig in hun e-mails heeft gekeken of anderszins onderzoek naar hen heeft laten doen. Zo moet Ollongren laten weten welke middelen dergelijke werknemers kunnen inzetten. Ook is Kuiken benieuwd of vakbondskaderleden of leden van een ondernemingsraad in dit geval extra bescherming genieten ten opzichte van andere werknemers.
Verder gaan de vragen over het schenden van de geheimhoudingsplicht door medewerkers, het onterecht beschuldigen van personeel en hoe werkgevers onderzoeken naar werknemers moeten insteken. "Kan het schenden van een geheimhoudingsplicht door een werknemer strafbaar zijn en kan in dat geval een werkgever die een of meerdere medewerkers daarvan verdenkt daar aangifte van doen? Zo nee, waarom niet?", aldus één van de vragen. Minister Ollongren heeft drie weken de tijd om de Kamervragen te beantwoorden (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.