D66 wil de macht van techreuzen zoals Amazon, Facebook en Google aanpakken, mede omdat ze de privacy van mensen schenden. "Hoe sluwer Zuckerberg mensen op internet volgt, hoe meer geld hij verdient. Techmonopolies moeten keihard aangepakt worden, het liefst morgen nog", aldus de partij.
Om techbedrijven via het mededingingsrecht aan te kunnen pakken heeft D66-Kamerlid Kees Verhoeven een initiatiefnota gelanceerd (pdf). De nota bevat veertien voorstellen om de macht van techreuzen in te perken, zoals regulering bij fusies en overnames en het beperken van marktaandeel. Ook wil de partij dat het verzamelen van gebruikersgegevens door internet- en techbedrijven via externe aanbieders door de Autoriteit Consument en Markt wordt onderzocht en, in navolging van andere toezichthouders, wordt verboden.
Volgens D66 schenden de techreuzen de privacy van mensen, ontlopen ze belasting, verspreiden ze desinformatie en overtreden ze arbeidsregels. “Het doorgeslagen verdienmodel van techreuzen leidt tot de perverse prikkel om alles over ons te willen weten. Hetzelfde geldt voor Google, Amazon en al die andere bedrijven die ons op internet volgen. En het gaat niet alleen om onze naam, ons adres en of we op zoek zijn naar nieuwe schoenen. Deze bedrijven willen ook onze geaardheid, politieke voorkeur, huidskleur en loon weten. De politiek moet hier paal en perk aan stellen", aldus Verhoeven.
Naast het opknippen van techbedrijven die zich schuldig maken aan herhaaldelijke overtredingen wil D66 ook strengere regels voor techbedrijven die meer dan 50 procent marktaandeel bezitten, zoals hardere sancties voor wetsovertredingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om boetes die fors worden verhoogd, oplopend tot 50 procent van de jaaromzet. De Tweede Kamer bespreekt vandaag tijdens het Algemene Overleg mededinging de initiatiefnota van D66.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.