De Nederlandse Politie wil een particuliere Amerikaanse dna-database gaan gebruiken om onbekende doden te identificeren. Het gaat om ongeïdentificeerde doden die geen slachtoffer zijn van een misdrijf, zo laat de politie tegenover NRC weten.
De database in kwestie is GEDmatch, waar gebruikers een dna-profiel naar kunnen uploaden. Vervolgens is het mogelijk om naar familie te zoeken. Op deze manier kunnen verwanten van de onbekende dode worden gevonden. Het gaat hier niet om strafzaken. Volgens het Nederlandse Wetboek van Strafvordering is het bij deze onderzoeken namelijk niet toegestaan om in een particuliere dna-database verwantschapsonderzoek uit te voeren, zo laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten.
René Bergwerff van het coldcaseteam van de politie Rotterdam stelt dat er "geen enkel beletsel" is om ongeïdentificeerde doden via particuliere dna-databases te identificeren. Dat is een ander geval bij verdachten. "Als we een dader vinden via een particuliere databank, is het nog de vraag of het dan houdbaar is als bewijsmateriaal in een eventuele rechtszaak", zo merkt hij op.
Wanneer slechts 2 procent van de bevolking zijn of haar dna-profiel zou uploaden, is het inmiddels mogelijk om altijd tot een dna-match met een verwant te komen, zo stelt dna-expert Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). "In theorie is het zo dat als 350.000 Nederlanders zeggen: mijn dna mag in een databank om misdrijven op te lossen, we bijna elk dna-spoor kunnen identificeren via stamboomonderzoek."
Volgens hoogleraar forensische biologie Ate Kloosterman staan we aan de vooravond van een tweede golf van dna-techniek die de wereld gaat veranderen. "Een techniek waardoor zaken die op geen enkele manier opgelost konden worden, mogelijk toch een oplossing kunnen gaan krijgen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.