image

Privacybrowser Brave whitelist trackers van Facebook en Twitter

maandag 11 februari 2019, 10:28 door Redactie, 25 reacties

De op privacy gerichte browser Brave blijkt verschillende trackers van Facebook en Twitter te whitelisten, waardoor gebruikers toch nog steeds gevolgd kunnen worden. Brave is een op Chromium gebaseerde browser die naar eigen zeggen "ongekende" privacy en security biedt.

Zo biedt de browser opties voor het blokkeren van advertenties en trackers. Brave heeft verschillende trackers van Facebook en Twitter echter op een whitelist geplaatst, zo ontdekten lezers van Hacker News. In de code die wordt gebruikt voor het blokkeren van trackers zijn er uitzonderingen opgenomen voor allerlei domeinen van Facebook en Twitter. "Tijdelijke whitelist totdat we een betere oplossing hebben gevonden", aldus de programmeurs.

Brave-cto Brian Bondy laat in een reactie weten dat er een balans moet worden geworden tussen het beschermen van de privacy en ervoor zorgen dat websites blijven werken. Volgens Bondy wordt tracking door Facebook niet volledig toegestaan, maar is er een strengere optie nodig voor meer privacybewuste gebruikers. "We blokkeren Facebook op z'n minst net zo goed als uBlock Origin met de EasyPrivacy-list doet", aldus de cto. Verder stelt Bondy dat er intern serieus naar het blokkeren van de eerder genoemde trackers wordt gekeken en dat het op een later moment met meer informatie zal komen.

Reacties (25)
11-02-2019, 10:50 door Anoniem
Weet niet wat Iridium doet, maar gezien zijn Duitse afkomst een goed alternatief.
https://iridiumbrowser.de/
11-02-2019, 11:08 door John777
Da's even jammer om te horen. Ik maak zelf nog wel eens gebruik van Brave naast Safari omdat sommige sites op Safari niet lekker werken en de browser bevalt op zich prima (heb geen Chrome op m'n Mac).
11-02-2019, 11:09 door Anoniem
De balans moet door de gebruiker bepaald kunnen worden, niet door de CTO van een browserfabrikant.
11-02-2019, 11:18 door Bladie
Zou toch beter zijn als er gewoon verteld werd welke websites het niet goed doen als er enkele trackers tegengehouden worden en dan de gebruiker de mogelijkheid geven om ze te whitelisten. Over deze specifieke trackers zou er dan een meer uitgebreide pop-up kunnen verschijnen met meer info.
11-02-2019, 11:27 door Anoniem
De meeste software die als privacy gericht worden uitgebracht bevatten vrijwel allemaal twijfelachtige verbindingen. Installeer eens voor de grap ZAP proxy o.i.d. en track welke connecties er allemaal gemaakt worden met de zogenaamde privacy software. De meesten zijn ook lokkertjes om mensen aan te trekken die zich zorgen maken over hun privacy. Gewoon standaard een pi-hole in je netwerk opnemen, en ook goed inrichten om ook recursive te werken, en deze als enige DNS gebruiken. Scheelt je een megaload aan connecties met trackers en allerlei andere spyware connecties. Je kunt ook per default via een VPN surfen, wat het probleem met trackers niet direct oplost maar je privacy nog wel redelijk bewaakt.
11-02-2019, 11:34 door Anoniem
Straks is het zo dat je geen toegang krijgt zonder goedkeuren van darpa's lieverdjes...Google, Facebook, Amazon. Ook Brave 1.0 compliant chromium kloon. Zit je naar het plafond te staren, vul je CAPTCHA's in of krijg je 404 op je request. No such information on tails & tor. Jammer dat zo velen het nog niet door hebben.
#sockpuppet
11-02-2019, 12:30 door Anoniem
De balans moet door de gebruiker bepaald kunnen worden, niet door de CTO van een browserfabrikant.

Zucht. En daarom ontwikkelen ze verder door, en proberen ze voor deze problematiek een oplossing te vinden. Maarja, voor sommigen is het *nooit* goed. Altijd maar zeiken, zeiken, zeiken.
11-02-2019, 12:40 door Anoniem
@ luntrus: Ik geloof, dat je nu wat uit te leggen hebt. In andere draadjes had je de mond vol over Brave. Toen ik n.a.v. jouw advies eens ging kijken, zag ik al op de eerste pagina 2 adressen staan: 1 in de us en de andere in Engeland. Toen wist ik al genoeg en ben niet verder gegaan. (schrapt luntrus van lijst van te vertrouwen personen)
11-02-2019, 12:41 door Anoniem
Privacybrowser Brave whitelist trackers van Facebook en Twitter
Jaren terug zag ik een foto met daarin de nogal hebberige ogen van een of ander hoofd van Brave. Maar bij het bekijken van die foto bekroop mij een raar gevoel. Omdat ik het niet vertrouwde ben ik de browser niet gaan gebruiken.

Nu komt de aap uit de mouw dus.
11-02-2019, 13:02 door Anoniem
waar ik niemand over hoor dat deze praktijken reinste oplichting is door deze zo genaamde privacybrowser !
o ja dan moet je even na denken maar dat kost tijd ?
11-02-2019, 13:34 door Anoniem
Privacybrowser die bepaalde sites toch whitelist, adblockers die dat ook doen (ABP)... dat wekt echt vertrouwen in dergelijke software (not). Mensen gebruiken dergelijke tools niet voor niets. Dat de makers letterlijk schijt aan hun gebruikers hebben, zich alleen laten leiden door dollartekens en eigen gewin dus de geldschieter prevaleert boven hun userbase, die zal het lachen wel vergaan. Binnen no-time hangt er een negatieve naam aan het product en wil niemand het meer gebruiken. Zo zijn wel meerdere projecten om zeep geholpen in het verleden.

Maar ja, it's all about the money, hè? Hebzucht en egoïsme zal onder ondergang worden.
11-02-2019, 14:36 door Anoniem
@anoniem 12:40,

Mea Culpa, dikke bult - eigen schuld. De boodschapper draagt geen schuld.

Een ieder kan iemands vertrouwen ter enige tijd beschamen. Kijk naar wat er met WOT web-reputatie-service gebeurde, alle user data aan de hoogste bieder verkocht voor een handvol zilverlingen door een tijdelijke eigenaar van de Finse dienst, een durfkapitalist nota bene. Trust verloren is alles verloren. Gaat Brian Eich en zijn browser-staff ook alle recht van spreken verliezen?

Ik zal niet direct zeggen dat Brendan Eich, de ontwikkelaar van javascript en de starter van Brave, nadat hij om zijn orthodox christelijke alt-right opvattingen de boot has gekregen bij Mozilla nu een NSA- Darpa-Google-facebkook-amazon colaborateur is geworden. Of hij is "under gag order" al door de mand gevallen inmiddels. Aanvankelijk heb ik Brave omhelst op propriety android omdat het beter blokkeerde dan een andere browser met ABP, die gruwel met het bureau uit onze grote buurnatie.

De situatie, die we thans aantreffen is dat alle browsers en extensies, die de core business van American Big Tech te veel frustreren de toegang worden ontzegt. Zelfs API wijzigingen zijn niet te dol om dit doel te bereiken. Het lijkt de duikbootoorlog van WO II wel. Radar leverde magnetron op en nu G5, weaponized computing is the end-game.

Je wilt toch niet Kaspersky of Huawei achterna, neen toch? Nu al is elke buitenlandse VPN verdacht. Hoe zout wil je het gegeten hebben of zonder "zou het"?

We zagen het bij Giorgio Maone's No Script extensie. Nooit gelukt om een chromium versie te verkrijgen - toegang tot de lagere regionen onder de Google chrome kap vergrendeld. uMatrix lukt het. Ik draai nu Brave 1.0 (helaas nu ook verworden tot een chromium fork) met uMatrix en speciale extensie om de facebook buttons te blokkeren (Disconnect) .

Vaak moet je met design browsers al met eigen scripts aan de slag via Tamper Monkey. Maar ja dat is maar een fractie van de bladeraars, die dat lukt.. Daar maken Google, facebook en Amazon zich niet druk om. Gaan er te veel over op "Brave",, dan krijg je dit en natuurlijk wijzen nu alle vingers naar degenen, die Brave propageerden. Als je alles van te voren weet, kun je met een dubbeltje de wereld rond. Zo is het ook wel weer.;) Een vos verliest immers wel de haren, maar nooit de streken.

Het jammere hier is dat het gewone Windows en Android Propriety voetvolk zich niet van deze dwingelandij weet te ontdoen
door over te stappen op open software, te jail-breaken en generieke maatregelen als Pi-hole te nemen. Ze leren het niet op school of werk, dus macht der gewoonte. We appen gewoon blind door. Twee duimen op het touchscreen en de blik op oneindig.

Als Big Tech in de gaten krijgt, dat de toezichthouders en overheden hen toch niets in de weg leggen bij hun verdere monopolistische rooftochten, zal de toestand voor de eindgebruikers alleen maar draconischer onvrij worden.

Heb ik me vergist, dan is dat helaas. Ruiterlijk toegeven is ook een kunst! De tijd van de onafhankelijke browser is voorbij, de tijd van onafhankelijke vrije nieuwsgaring is gedaan. Dit zijn duistere tijden, die aanbreken in browserland. tor en tails de last outpost of the free interwebs.

Ik ben nog blij dat ik op de knokkels van twee handen de dagen van de maanden leerde tellen.
Dat ik nog leerde hoe een pen goed vast te houden in de eerste klas lagere school. Dat ik de antieke regel van eenheid van tijd, plaats en handeling nog onderwezen kreeg van een lerares Nederlands, wiens zoon later senator in de Eerste Kamer werd en die zo prachtig 's zaterdagochtends voorlas op het lyceum uit "Kees de Jongen". Heb geen meelij met de jeugd van heden, maar ze moeten wel steeds weerbaarder zijn, anders worden ze vermorzeld en tot voortgedreven "zombies" en getrainde aapjes gedeformeerd voor de woekerwinsten van de happy few. Groetjes van een eigenlijk beetje verdrietige

luntrus
11-02-2019, 14:41 door Anoniem
Niet zo opzichtig als bij Browzar destijds. Maar toch wat is het verschil tussen avast secure browser en Brave 1.0 chromium
met Google chrome original?

Is er eigenlijk nog een alternatieve browserweg naast tor? Is Arjen Kamphuis daarom ondergedoken? Zag hij de bui al hangen, waaruit het nu al aardig begint te stortregenen.

#sockpuppet
11-02-2019, 15:02 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Weet niet wat Iridium doet, maar gezien zijn Duitse afkomst een goed alternatief.
https://iridiumbrowser.de/

Ik heb alle vertrouwen in de Duitsers als het op de strijd tegen Facebook en trawanten aankomt.
11-02-2019, 15:37 door Anoniem
@ luntrus: Ik geloof, dat je nu wat uit te leggen hebt. In andere draadjes had je de mond vol over Brave. Toen ik n.a.v. jouw advies eens ging kijken, zag ik al op de eerste pagina 2 adressen staan: 1 in de us en de andere in Engeland. Toen wist ik al genoeg en ben niet verder gegaan. (schrapt luntrus van lijst van te vertrouwen personen)

Wow, een persoonlijke aanval op basis van.... niets.

Alsof je kunt zien aan het adres of mensen betrouwbaar zijn, en of een oplossing veilig is.

Hij heeft helemaal niets uit te leggen.....
11-02-2019, 18:01 door Anoniem
Wat ook helpen kan is dat extensies nu onder Brave 1.0 werken, uMatrix installeren scheelt alweer een jas.
Nog wat kritieke extensies erbij en het probleemt speelt alweer een heel stuk minder.

Google van het Internet verbannen, dat valt niet mee, aleen al de default fonts.
Het zal een even grote klus zijn als het afkoppelen van het Russische Internet van het globale binnenkort.
Wachten op de test, the proof is in the pudding. We wensen dot RU succes. (uspekh).

Vooral al die Cloud-ellende doet je hierbij de das om.
Big Tech heeft zich flink onmisbaar gemaakt en al je daar als eindgebruiker en onafhankelijke natie blij van moet worden,
is maar de vraag. Kennelijk geldt voor de rest: "United we stand, divided we fall".

#sockpuppet
11-02-2019, 18:52 door Anoniem
Internet was eigenlijk alleen in de beginperiode nog een tamelijk vrij medium. Maar wie heeft dat gestumper met BBS-en nog meegemaakt? Ja Luntrus vermoedelijk.... Toen Google eenmaal op het podium verscheen, was het begin van het einde begonnen (het eind van de privacy). Uit angst de controle over burgers kwijt te raken, zijn overheden de grootste ' maten-naaiers' geworden, hand-in-hand met Fasieboekie enzo. Nu heb je allerlei datagraaiers, waaraan je bijna niet kan ontsnappen, Cloudflare e.d. Tegenwoordig zet ik mijn Internet alleen nog maar aan om wat essentiele dingen te doen, en dat gaat ie weer van de lijn af. Triest maar waar.
11-02-2019, 21:35 door Anoniem
Installeer Brave, open de browser en werp een blik in je firewall.
Wat je dan ziet, heeft echt niks meer met privacy te maken.
11-02-2019, 22:14 door Anoniem
Beste anoniem van 18:52 heden,

Gelukkig nog lieden, die het beseffen en het zien zo het is. En dat is heus niet alleen Technische IT achter de online lambda-generator, er zijn meer wakkere code-luitjes gelukkig.

Gaat voor 1 april dit jaar nog interessant worden tijdens de test of Rusland even los van het globale Internet kan blijven sub-Internetten. Kunnen ze ervaren in hoeverre ze nog afhankelijk zijn van het Amerikaanse globale grid of voor noodsituaties al los kunnen opereren. Voornamelijk de Big Tech serverparken en dat van de clouddiensten zal de meeste problemen voor hen opleveren. En vergeet wereldwijd IoT niet. Benieuwd wat Sint Petersburg gaat inzetten?

Dat is niet zo iets vreselijks. Wat mij persoonlijk het meeste stoort is de steeds verdere doorgezette dwingelandij als een soort van kleine peuters van de grote technische molochs. Als er ruimte blijft voor vernieuwing, gelijkwaardige toegang voor partijen is er nog niet zo veel aan de hand. Dan blijft er nog plaats voor een David en Simson op de infrastructuur.

Ik ben bang dat de oppositie 1% tegenover de niets betekende rest zo ver doorgezet gaat worden, dat de wal het schip wel moet gaan keren. Dit kan zo niet al te lang rimpelloos goed blijven gaan. Trump noemt dat de "stilte voor de storm" en wat bedoelt hij daar eigenlijk mee?

luntrus
12-02-2019, 01:11 door Anoniem
Door Anoniem: @anoniem 12:40,
1
Mea Culpa, dikke bult - eigen schuld. De boodschapper draagt geen schuld.
2
Je wilt toch niet Kaspersky of Huawei achterna, neen toch? Nu al is elke buitenlandse VPN verdacht. Hoe zout wil je het gegeten hebben of zonder "zou het"?
3
Gaan er te veel over op "Brave",, dan krijg je dit en natuurlijk wijzen nu alle vingers naar degenen, die Brave propageerden. Als je alles van te voren weet, kun je met een dubbeltje de wereld rond. Zo is het ook wel weer.;) Een vos verliest immers wel de haren, maar nooit de streken.
4
Het jammere hier is dat het gewone Windows en Android Propriety voetvolk zich niet van deze dwingelandij weet te ontdoen door over te stappen op open software, te jail-breaken en generieke maatregelen als Pi-hole te nemen. Ze leren het niet op school of werk, dus macht der gewoonte. We appen gewoon blind door. Twee duimen op het touchscreen en de blik op oneindig.
5
Heb ik me vergist, dan is dat helaas. Ruiterlijk toegeven is ook een kunst!
6
Ik ben nog blij dat ik op de knokkels van twee handen de dagen van de maanden leerde tellen.
Dat ik nog leerde hoe een pen goed vast te houden in de eerste klas lagere school. Dat ik de antieke regel van eenheid van tijd, plaats en handeling nog onderwezen kreeg van een lerares Nederlands, wiens zoon later senator in de Eerste Kamer werd en die zo prachtig 's zaterdagochtends voorlas op het lyceum uit "Kees de Jongen".
7
Heb geen meelij met de jeugd van heden, maar ze moeten wel steeds weerbaarder zijn, anders worden ze vermorzeld en tot voortgedreven "zombies" en getrainde aapjes gedeformeerd voor de woekerwinsten van de happy few. Groetjes van een eigenlijk beetje verdrietige

luntrus

Ik ben Anoniem van 12:40
ad 1
Excuses aanvaard, geen probleem. Je staat weer in mijn lijst, weer helemaal bovenaan. :)
ad2
Eigenlijk wel, volgens mijn filosofie, zoals verwoordt in de thread over de Librem 5 smartphone 28-01-2019, 20:30.

Teletekstpagina 125 vandaag:
Pompeo waarschuwt EU voor Huawei

Als Europese landen zaken blijven
doen met het Chinese bedrijf Huawei,
bemoeilijkt dat de samenwerking met de
VS.Daarvoor waarschuwt minister Pompeo
aan het begin van zijn Europese toer.

Pompeo landde in Hongarije,waar Huawei
een grote speler is.De VS is bezorgd
over de Chinese technologie in Europese
landen,omdat Huawei spionage door China
mogelijk zou maken.Hongarije beweert
dat China's invloed daar klein is.

Ze eisen gewoon het alleenrecht op spionage in de ruimste zin des woords. Geluk ermee, pompeo.

ad3
Dat is natuurlijk een risico, wat ik ook al verwoordde in Librem smartphone. Hetzelfde geldt voor Linux. Vroeger promootte ik dat ook veel, hielp mensen over te stappen. Ben ermee gestopt.

ad4
Dat is, omdat ze 1 keer ergens aan beginnen en er dan blijven hangen. Geen zin of tijd of moeite doe om te investeren in iets anders. Zodra de nadelen naar boven komen, mogen ze het alsnog doen, als ze al zo slim zijn om de noodzaak ervan in te zien. Anders gewoon pech gehad.

ad5
Dat siert je juist! Dat maakt je een mens en geen trol. Daar leren beide partijen van.

ad6
Ik heb exact diezelfde tijd meegemaakt, dat was een van de redenen, om je te volgen. Leeftijd schept ook een band. Ik herken er altijd veel van terug uit je schrijfsels. Wij hebben vroeger nog wat geleerd, geëxamineerd in 14 vakken. Kom er nu maar eens om. Rekenen is geen examenvak meer, ze kunnen dat niet meer.

ad7
Ik heb juist wel medelijden, want ze gaan een duistere toekomst tegemoet, zonder vrije wil, als een soort loonslaven. Dat wil ik in ieder geval voor mijn familie zien te voorkomen.
Enne, niet verdrietig zijn, morgen komt de zon weer op en begint een nieuwe dag. Leef 'm, alsof het je laatste is, dan wordt je vanzelf weer vrolijk.
12-02-2019, 02:05 door Anoniem
18:52 Aan 22:14 alter ego voor Luntrus

Internet is gegraaid en genaaid door allerlei instanties, en ik zie niet dat daarvan ooit een 'weg terug' zal kunnen zijn.
Het zit in de aard van het beestje ( en meestal zijn dat mannen ) om werkelijk alles te bezoedelen: van Godsdienst tot Vrouwen, van Kinderen tot Milieu. Binnen afzienbare tijd moeten we het gaan doen met kleine Drones, want Insekten zijn dan uitgemoord. De mens is misschien niet echt slecht, maar wel onmetelijk dom.

Ik voorspel dat voor het jaar 2100 de boel gaat 'fikken', de maatschappij in elkaar stort. En dat is dan terecht. Dar hebben we er met zijn allen naar gemaakt.

Gelukkig draai ik me dan rustig om in mijn urn
12-02-2019, 05:20 door gjtje
Sinds ze zijn overgestapt op Chromium als basis houdt niet je tegen om extra extensies, zoals uBlock toe te voegen. Daar kun je met de verschillende 'social lists' dit soort zaken alsnog blokkeren. Brave biedt een, redelijk, veilige basis (ik gebruik de MacOS, Windows en iOS versie), een goed doordacht verdien model voor content met ad-blocker en een snelle en stabiele OS browser. Een kritieke update aan Chromium zit vaak dezelfde of volgende dag al in een nieuwe release. Ik vind de ingebouwde tor client en torrent downloader toch ook wel aangeven dat ze echt wel aandacht hebben voor privacy.
12-02-2019, 16:11 door Anoniem
Waar ik me soms een beetje zorgen over maak, is het feit, dat we nu vele eindgebruikers hebben,
die niet meer tot de nodige zelfreflectie in staat zijn of erger nog niet meer in staat worden gesteld.
Vergelijk bijvoorbeeld e bagage die men nu heeft en de inhoud van het HTS Vademecum van voor de oorlog.
Een dikke pil van jewelste. Decimaal tellen was in de oertijd voor de markt, de rest telde zestigtallig.

Zo'n vademecum is vervangen door online cheat-sheets. Maar het gaat erom, is het fundamentele inzicht er?
Weet de student developer hoe breed hij de array moet zien? Weten i.p.v. gissen en gokken.

Zijn we goed genoeg opgeleid om ons te kunnen verzetten tegen de grootgraai FUD,die over ons aller hoofden wordt uitgestort met laatstelijk het feit dat de mens nu ineens een herbivoor schijnt te zijn geworden i.p.v. de omnivoor primaat,
die hij steeds is geweest. Aan de kikkererwten braadworst met z'n allen, dus?

De andere verbinding met Brendan Eich's Brave is, dat ik nogal eens voor javascript analyse Ctrl+Shift+I indruk om te inspecteren,wat er onder het browserdeksel gebeurt. Ga je bijvoorbeeld eens bij website development verdiepen in hoeveel kwetsbare jQuery bibliotheken er nog draaien en niet zijn afgevoerd met de fijne scanner van de noor, Erlend Oftedal.

Even een willekeurig voorbeeld:
https://retire.insecurity.today/#!/scan/ec0b5cf2491f66f628efa4275e3a6946b8b8b9ada25bab12a620b24da0e6c123
en check de verkregen resultaten even af tegen wat SNYK hier aantreft: https://snyk.io/vuln/

Waar is al de kennis van vergelijkend taalonderzoek gebleven, dat verkregen werd aan de Uni te Berlijn tijdens het interbellum? Wat een schat aan info om te implementeren voor Google Translate. Welke instituten houden het voor geinteresseerden verborgen?

Ik ben in de eerste plaats voorstander van de zelfredzame wereldburger en daarom ook de zelfredzame script-analyst.

Denk dat Brave 1.0 met de chromium transitie een goede zet heeft gedaan. Chromium heeft de beste security opvolging, bug rapporten, fuzzing en backfeed. Zo lang een browser via wat extensies de nodige ad- en netware tracking weet te vermijden,is het voor mij een werkbare kandidaat.

Het enige bezwaar is dat het al meer en meer (firefox uitgezonderd, maar niet qua engines) een monopolistische mono-cultuur gaat worden. Alle malcreanten zullen zich dus ook hierop gaan richten.

Google gehackt betekent gelijk de wereld gehackt en wellicht is dit ook een ingeving voor de aanstaande test van de Russische Federatie om het Russische internet even los van het globale grid te koppelen en te laten draaien. Voor 1 april a.s. staat dit te gebeuren.

In het geval Brave 1.0 niet jouw "cup of tea" is, dan zit je bijvoorbeeld met de experimentele p2p DAT-browser beaker aan de andere kant van het spectrum. Dan kom je letterlijk om in ads & bloat, maar kun je code uitruilen als de plaatjes van de encyclopedie van het bekende Vlaardingse botermerk met de blauwe band uit de jaren zestig.

De gustibus non disputandum est. Hoe je het leert is geen punt, als je het maar leert en degelijk. "Leer om te weten, weet om te kunnen en slagen zal je loon zijn".

luntrus
04-03-2019, 12:24 door Anoniem
Welke browser kun je nog wel vertrouwen en ook welke zoekmachine, want volgens mij word je ook door de veilige browser en zoekmachines gevolgd
26-02-2020, 19:32 door Anoniem
Door Anoniem: Welke browser kun je nog wel vertrouwen en ook welke zoekmachine, want volgens mij word je ook door de veilige browser en zoekmachines gevolgd
Tor + uMatrix + Startpage.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.