Het redelijkheidsprincipe is in het geding. Dat is ook een rechtsprincipe. Dat je in redelijkheid had kunnen weten of vermoeden dat.
Dat er een grote wens is om monopolies te breken van die grote firma's, daar sta ik helemaal achter. Bijvoorbeeld de vrije en onafhankelijke pers heeft daar enorm van af moeten zien. En stemhokjes en anoniem stemmen is ook bealchelijk aan het worden. Ze weten niet enkel wat je zou gaan stemmen, via hun kanalen kunnen heel goedkoop de stemmen in een andere richting worden gestuurd. Daarnaast heb je nog auteurs. Die er ook flinke klappen van hebben gekregen. Tegelijk pronken al die grote firmas met hun self learning systemen, dus laat ze die dan maar eens nuttig inzetten ook.
Overigens is de Europese commissie dan ook weer leep, want er wordt over hoge boetes gedacht. En die gaan dan weer bij hun zelf in het potje. Maar beter dan Brein boeven die de indruk proberen te wekken dat ze boetes op kunnen leggen. Je voordoen als opsporingsambtenaar is namelijk ook strafbaar.
Zelf ga ik lekker door op het redelijkheidsprincipe. Ik heb een paar mooie contactformulieren, en wat daar wordt ingetikt lees ik ook. Is er een probleem, dan ga ik wel kijken. Het kan soms ook lastig zijn, want voor het aantonen van rechten moet ik soms in principe weer privacy vragen stellen. Kopietje paspoort. Kopietje distributie contract met mogelijk een onderlinge geheimhoudingsclausule erin. Maar ook erdoor prikken dat (allemaal meegemaakt!) bijvoorbeeld je gelijk roept dat je een advocaat hebt, of je vader is er eentje, of dat je voor de Telegraaf werkt, is voor de zaak niet relevant. Je herkent er wel weer de freaks soms mee die enkel de baas over mijn winkeltjes willen spelen.
Evenwel kun je, zeker als je niet zo een moloch bedrijf hebt, een hoop "in redelijkheid" oplossen. Ik had eens politie aan de lijn, over iemand die een omgangsverbod had met zijn ex. Van de rechter. En nu mijn gezellige online postkantoor misbruikte om dat verbod aan de laars te lappen. Ik kijken (dan zit je zelf dus al te privacy schenden!), en ik zag echt niks ergs, laat staan strafbaars. De agent was het zelfs met me eens. Me "iets maken" of verwijten kon hij niet maar zei me wel dat ik me misschien niet kon voorstellen wat het met het slachtoffer deed. Toen heb ik er toch maar een hekje tussen gezet. Want ik had gelukkig goeie software gebouwd, en ik had voor noodgevallen wat dranghekjes in de code meegenomen. En dan los je het gewoon in redelijkheid op.
Met dat voorgestelde artikel 13 mis ik dat redelijkheidsprincipe, maar dan ook echt totaal. En eigenlijk mis ik dat ook een beetje in de privacywet. In veel nieuwe wetten, en uitvoering ervan trouwens ook. Dat je je best hebt gedaan, of zelfs meer dan dat, met alle middelen die je ter beschikking staan, daar zouden ook wetgevers wel weer eens een beetje meer respect voor in kunnen bakken.
Het einde van het internet, zoals ik op sommige sites gelezen heb, dat wordt dit artikel 13 denk ik niet. Want dan ken je het internet nog niet. Ik zou het wel sneu vinden voor het Europees parlement als ze met iets gaan komen dat uiteindelijk niet gaat werken. Er zitten genoeg wereldleiders klaar om daar dan later hartelijk om te lachen.