Er is een toename van incidenten waarbij criminelen via sim-swapping cryptovaluta weten te stelen, zo meldt de FBI. Bij sim-swapping belt een oplichter de telecomprovider van het slachtoffer op en overtuigt een medewerker om het mobiele nummer over te zetten naar een andere simkaart, die reeds in het bezit is van de oplichter.
Om zich als het slachtoffer voor te doen maakt de oplichter gebruik van persoonlijke informatie die op social media te vinden is. Zodra het nummer door de telecomprovider is overgezet kan de oplichter de wachtwoorden van allerlei accounts resetten en zo toegang tot onder andere cryptowallets krijgen. In het verleden zijn er verschillende zaken bekend geworden waarbij oplichters op deze manier miljoenen dollars aan cryptovaluta wisten te stelen.
De FBI adviseert dan ook om geen persoonlijke gegevens online te zetten, zoals telefoonnummers en adresgegevens. Ook wordt afgeraden om belangrijke documenten in het e-mailaccount te bewaren, zoals kopieën van rijbewijs of paspoort. Tevens krijgen internetgebruikers het advies om geen informatie over hun financiële middelen, waaronder cryptovaluta, op social media, websites en fora te plaatsen.
In de Verenigde Staten kunnen telecomklanten instellen dat aanpassingen aan een account alleen via een opgegeven pincode of in persoon kunnen worden gedaan. Ook dit adviseert de Amerikaanse opsporingsdienst. Afsluitend raadt de FBI aan om tweefactorauthenticatie-apps of fysieke beveiligingssleutels te gebruiken in plaats van sms. Afgelopen december meldde RTL Z nog dat dit jaar al honderden Nederlanders het slachtoffer van sim-swapping waren geworden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.