De overheid financiert de komende jaren een digitale persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) zodat burgers hier kosteloos gebruik van kunnen maken. Dat heeft minister Bruins van Medische Zorg vandaag aangekondigd. Een PGO is een digitaal hulpmiddel, bijvoorbeeld een website of app, waarmee gebruikers toegang tot hun eigen gezondheidsgegevens hebben.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid moet een PGO patiënten meer regie over de eigen gezondheidsgegevens gegeven. "In een gezondheidsomgeving kan iedereen dus straks de gegevens zien die bijvoorbeeld jouw huisarts, apotheek en ziekenhuis over jou hebben verzameld. Daarnaast bieden de PGO's allerlei mogelijkheden tot ondersteuning van een gezonde leefstijl, zoals bijvoorbeeld het thuis meten en vastleggen van je hartslag", aldus het ministerie.
Om de PGO kosteloos te kunnen aanbieden is er nu een tijdelijke financieringsregeling voor leveranciers van dergelijke omgevingen aangekondigd. Voor elke gebruiker die tenminste één keer actief gegevens heeft opgehaald of gedeeld krijgen leveranciers een bedrag van 7,50 euro per gebruiker betaald. De financiering is alleen voor PGO's met een MedMij-label.
MedMij is een nationaal afsprakenstelsel met technische standaarden en juridische richtlijnen. "Deze afspraken borgen een goede toegankelijkheid en veilige data-uitwisseling", zo stelt het ministerie. Vanaf komende maand beschikken de eerste PGO’s over het MedMij-label. De eerste financieringsregeling loopt van 1 oktober 2019 tot eind 2020 en zou twee keer met een jaar moeten worden verlengd. Daarnaast wordt er gewerkt aan een structurele financiering van PGO's voor de periode na 2022.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.