Vorig jaar is een recordaantal Belgen het slachtoffer van fraude met internetbankieren geworden. Ook de schade steeg naar recordhoogte. Er werden in 2018 in totaal meer dan 9700 Belgen door criminelen opgelicht, wat meer is dan alle slachtoffers van 2006 tot en met 2017 bij elkaar opgeteld (7200).
De schade bedroeg meer dan 8 miljoen euro. Een sterke stijging ten opzichte van de 2,5 miljoen euro die criminelen via fraude met internetbankieren in 2017 wisten te stelen. Ook het vorige "record" uit 2013, toen criminelen 5,17 miljoen euro buitmaakten, werd gebroken. Volgens Febelfin, de overkoepelende organisatie van Belgische banken, was er bij alle slachtoffers sprake van phishing.
Slachtoffers ontvangen phishingberichten zowel via e-mails als sms, WhatsApp en social media. Daarnaast slaan criminelen via verkoopsites voor tweedehandsgoederen toe. Zo doen criminelen zich voor als geïnteresseerde kopers die de verkoper vragen om 1 eurocent over te maken. Dit zou nodig zijn om over de juiste naam en het juiste rekeningnummer te beschikken. De doorgestuurde betaallink wijst echter naar een phishingsite.
Om fraude met internetbankieren te voorkomen adviseert Febelfin om het adres van de bank altijd zelf in de browser in te tikken of zelf de app van de bank te openen. "Ga er niet naartoe via een link!", aldus de organisatie. Ook wordt aangeraden om berichten te negeren die naar de betaalsite of app van de bank zouden wijzen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.