image

Google voegt zoekmachine DuckDuckGo toe aan Chrome

woensdag 13 maart 2019, 17:12 door Redactie, 8 reacties

Google heeft de op privacy gerichte zoekmachine DuckDuckGo aan de nieuwste versie van Chrome toegevoegd. Nederlandse Chrome-gebruikers kunnen nu naast Google, Yahoo! Nederland en Bing ook uit DuckDuckGo kiezen. De lijst met standaard te kiezen zoekmachines zou op basis van nieuwe gebruiksstatistieken zijn aangepast, zo meldt Google-engineer Orin Jaworski.

Eerder werd DuckDuckGo nog niet aan gebruikers aangeboden. "We zijn blij dat Google het belang inziet om gebruikers een privé zoekoptie aan te bieden", zegt DuckDuckGo-oprichter Gabe Weinberg tegenover TechCrunch. Naast Nederland zou DuckDuckGo nu aan gebruikers in meer dan 60 landen worden aangeboden.

DuckDuckGo noemt zichzelf een zoekmachine die gebruikers niet volgt. Zo worden er geen profielen van gebruikers aangemaakt, geen ip-adressen opgeslagen en geen gebruikersgegevens gelogd. Vorig jaar kende de zoekmachine een sterke groei en dit jaar werd voor het eerst de 36 miljoen zoekopdrachten per dag gepasseerd.

Reacties (8)
13-03-2019, 18:39 door Anoniem
Gebruik DDG al jaren en ben gewend geraakt aan de rustige interface, gestart met gebruiken om zoveel als praktisch mogelijk Google uit mijn online leven te weren (geen Android/Gmail/Maps/etc en nog wat maatregelen).

DDG is ook een Amerikaans bedrijf en ik heb er nog steeds het 'wij van wc eend' gevoel bij. Je moet ze maar geloven, maar toch werkt het goed. Als ik er iets niet mee kan vinden maar wel het gevoel heb dat er iets te vinden zou moete zijn, check ik dat met startpage.nl.
14-03-2019, 06:40 door Anoniem
Het voelt een beetje vreemd, Google wat iets op heeft met 'onze' privacy. Ik gebruik zelf steeds vaker http://startpage.nl
14-03-2019, 07:55 door Anoniem
Bijzonder, dus Google probeert toch te achterhalen welke zoekopdrachten via DDG gedaan worden?
Ik denk dat elke nadenkende gebruiker van DDG zeker geen Chrome gebruikt
14-03-2019, 09:04 door Anoniem
Ja stom.

Als Google gewoon een suf icoontje had gemaakt, jaren geleden, waarop je gemanipuleerde zoekresultaten aan of uit kon zetten, en nog mooier, bij gemanipuleerde zoekresultaten per regel een icoontje waarop je kan zien op welke privedata het gepresenteerde linkje is gebaseerd (moet heel simpel te maken zijn), dan hadden ze een goeie kans gehad dat gebruikers nog vertrouwen in ze zouden hebben. Vandaag de dag.

Zo een cleane zoekmachine als duckduck is verfrissend.

Wat onbreekt zijn nieuwe concepten. Waarin je niet wordt gemanipuleerd omdat je dom, stom en dbiel wordt geacht. Maar in elke gveal kunt zien op welke aanname dat gebaseerd is. En nog mooier als ik die parameters zelf kan aanpassen, en dan zoek wat er uit de zoekmoppentrommel komt. Voor het geval ik ineens nieuwe interesses krijg bijvoorbeeld. Die oude technieken zijn immers enkel gebaseerd op wat ze weten van je verleden. Terwijl ik mijn toekomst veel interessanter vind.

Het is ook daarmee dat al die database driven dataminers en AI gelul dingen zo slecht zijn voor de toekomst. Ze blijven je maar terugzuigen naar wat ze van je verleden weten. Het is daarmee ook dat het als een onkruid is dat alle andere nieuwe plantjes verstikt. Zo modern als ze zich marketen, zo een een mega-conservatievendroom is het produkt wat ze maken. Het blijft je maar terugsleuren naar je verleden. Want dat is het enige wat ze van je weten.

Zulke systemen mogen dood. Ze verstikken de toekomst. Het doet me denken aan boekhouders die, met de balans te bekijken denken dat ze de zaak zijn. Ze zijn de zaak niet, ze kijken enkel naar geschiedenis. Van het vorig boekjaar.

Ik ben liever bezig met het komend boekjaar. Veel leuker. Nieuwe kansen, nieuwe successen en nieuwe verrassende stommiteiten. Daar leef ik liever voor.

Het idee dat ik nog eens een door Facebook bedachte winkel in zou lopen, met gezichtsherkenning die winkel al precies zou weten wie ik ben, wat ik ga kopen, en via de nieuwe wetten ook via de bank al weet dat ik poen genoeg heb voor de aanschaf en ook de afschrijving al automatisch gedaan is, daar droom ik niet eens van om naar binnen te gaan. Ik wil geen verleden kopen. Ik wil toekomst zoeken.

Dat hebben al die jongens niet in huis. Dus impliciet misgunnen ze de wereld toekomsten. Hun databases zijn enkel zoveel waard omdat ze de leugen van de boekhouder verkopen. Dat vorig boekjaar een betrouwbaar beeld geeft van wat de komende week te gebeuren staat.

En daar word je zelfs in teruggesleurd met elk stom woordje wat je intikt op een zoekmachine. Middels de "relevantste" resultaten wordt je verleden bevestigd, je plek waar je hoort te blijven. En je toekomst irrelevant gemaakt. Dat heeft de mens vaker meegemaakt. Dat lukt een tijdje, en dan gaat er ineens een bom op.
14-03-2019, 09:59 door dnrts
Door Anoniem:
DDG is ook een Amerikaans bedrijf en ik heb er nog steeds het 'wij van wc eend' gevoel bij.
Pun intended?
14-03-2019, 12:27 door Anoniem
Door Anoniem:DDG is ook een Amerikaans bedrijf en ik heb er nog steeds het 'wij van wc eend' gevoel bij.

In tegenstelling tot zo'n meeglurend en profilerend advertentiebedrijf zoals Google, valt DuckDuckGo als zoekmachine wel te gebruiken met gebruik makend van alleen het Tor netwerk, namelijk door het .onion adres daarvan te gebruiken:

https://3g2upl4pq6kufc4m.onion

Dat maakt een profilering door DuckDuckGo, als ze dat al zouden willen doen, uitermate moeilijk. Dan zouden ze namelijk eerst moeten gaan uitzoeken wie men is van de pakweg 2,1+ miljoen dagelijkse Tor netwerk gebruikers.

Google heeft heden nog steeds geen .onion adres. Men kan tegenwoordig wel Google.com als adres in de Tor Browser intikken zonder meteen te worden afgeserveerd. Voorheen kreeg men dan van Google een botte foutmelding.

Sinds oktober 2014 heeft zelfs Facebook een .onion adres, waar pakweg een miljoen / maand gebruik van zouden maken. Niet dat ik Facebook aanraad, integendeel. Men zou zich kunnen gaan afvragen waarom Google de boot afhoud.

https://en.wikipedia.org/wiki/Facebookcorewwwi.onion
14-03-2019, 19:24 door Anoniem
Door Anoniem: Het voelt een beetje vreemd, Google wat iets op heeft met 'onze' privacy. Ik gebruik zelf steeds vaker http://startpage.nl.
Leuk dat ze dit domein nu in handen hebben, wist ik nog niet.
19-03-2019, 03:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het voelt een beetje vreemd, Google wat iets op heeft met 'onze' privacy. Ik gebruik zelf steeds vaker http://startpage.nl.
Leuk dat ze dit domein nu in handen hebben, wist ik nog niet.
Oeps. Geen https??? Afrader.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.