Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft besloten om het uitfaseren van het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS), waaronder het luchtalarm dat bij noodsituaties wordt gebruikt, met een jaar uit te stellen. Het is inmiddels de tweede keer dat de beoogde einddatum wordt verschoven.
"De technologische ontwikkelingen om burgers te bereiken zijn enorm verbeterd. Naast de sirenes is er een compleet pakket aan middelen die de overheid in geval van een noodsituatie kan inzetten, zoals NL-Alert, crisis.nl, calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media", zo liet de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) eerder weten.
Volgens de NCTV hebben deze middelen als groot voordeel dat ze ook te gebruiken zijn om een gericht handelingsperspectief te bieden. "Daardoor weten mensen niet alleen wat er aan de hand is, maar ook wat ze op dat moment het beste kunnen doen." Oorspronkelijk was het plan om het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem vanaf 2018 uit te faseren. Die datum bleek niet haalbaar, waarop 1 januari 2020 als nieuwe einddatum werd gegeven.
Nu schrijft Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer dat ook deze datum niet zal worden gehaald. "Alhoewel het waarschuwingsmiddel NL-Alert inmiddels een bereik heeft vergelijkbaar met het WAS, circa 75 procent, vraagt met name het aanpakken van roamingproblematiek in de grensstreek meer tijd. Daarnaast heeft een aantal veiligheidsregio‘s aangegeven sirenes te willen overnemen, bijvoorbeeld in de directe omgeving van enkele chemische industriële complexen", aldus de minister.
Volgens Grapperhaus vraagt het maken van goede afspraken hierover en de uitvoering daarvan om een zorgvuldige voorbereiding. Daarom heeft hij besloten de uitfasering van het WAS met een jaar uit te stellen. Het besluit wordt nu aan de Tweede Kamer voorgelegd voordat de definitieve beslissing wordt genomen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.