De Autoriteit Consument en Markt (ACM) vindt dat particulieren de controle moeten krijgen over hun eigen slimme-meterdata. Alleen nadat er toestemming is gegeven zouden dienstverleners hiervan gebruik mogen maken. Dat staat in de vandaag verschenen "Visie datagovernance energie" van de ACM.
Op dit moment hebben de netbeheerders zeggenschap over de meetdata van particulieren, die zelf geen mogelijkheid tot inzage in hun eigen gegevens hebben. Derde partijen moeten aan de netbeheerder toestemming van de klant tonen en laten verifiëren voordat zij de meetdata van hun klanten mogen inzien. Volgens de ACM zal het belang en de waarde van data uit de slimme meter de komende jaren sterk groeien. De gegevens zullen onder andere een rol bij de energietransitie gaan spelen.
Onder marktpartijen zou echter veel onduidelijkheid bestaan over wie onder welke voorwaarden toegang tot energiedata heeft of moet krijgen. Omdat er onduidelijk over de regels is willen partijen niet in nieuwe producten of diensten investeren. "Deze onduidelijkheid werkt belemmerend op de ontwikkeling van de markten voor nieuwe energiediensten", aldus de toezichthouder (pdf).
De ACM heeft daarom een visie opgesteld om deze belemmeringen weg te nemen: "De afnemer van energie heeft zeggenschap over zijn meetdata en bepaalt welke marktpartijen toegang hebben tot welke meetdata. Zijn meetdata kan alleen met zijn toestemming door partijen worden ingezien. Ook heeft hij inzicht in welke partijen welke meetdata kunnen inzien en kan hij hier zelfstandig en direct wijzigingen in aanbrengen. Alle marktpartijen hebben onder gelijke voorwaarden en tegen redelijke kosten toegang tot het systeem", zo luidt de visie.
De visie heeft als uitgangspunt dat particulieren de controle hebben over hun slimme-meterdata, voor zover het gebruik daarvan buiten het gereguleerde domein valt. Het is dan ook aan particulieren om te bepalen wie er toegang tot de data krijgt, dan wel de meetdata die naar hem herleidbaar is. De ACM schetst een scenario waarbij iedereen zijn eigen "meetdatapagina" op internet heeft, waarop de toegang tot de meetgegevens is te regelen. Toegang tot deze pagina zou bijvoorbeeld via DigiD kunnen worden beveiligd.
De ACM sluit het visiedocument af door te stellen dat het huidige datagovernancemodel, waarin de Vereniging Nederlandse Energiedatauitwisseling bepaalt wie onder welke voorwaarden toegang tot de meetdata heeft, niet volstaat om Nederland in de energietransitie te helpen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.