De gegevens van honderdduizenden Nederlandse patiënten zijn zonder dat die dit weten of hiervoor toestemming hebben geven bij Google opgeslagen. Het gaat om gepseudonimiseerde behandelgegevens die daar worden gehost door Medical Research Data Management (MRDM), een bedrijf uit Deventer dat namens zorgorganisaties, zoals ziekenhuizen, medische data verwerkt.
MRDM ontvangt de behandelgegevens uit de patiëntendossiers die door ziekenhuizen worden bijgehouden. Het gaat soms om wel vijfhonderd gegevens per patiënt, zoals medische complicaties, opnameduur en ingrepen. De gegevens worden naar 22 landelijke registratiebanken doorgestuurd, zo meldt het AD. Via de data kan onder andere worden gezien welke instelling een aandoening het best behandelt. Critici zijn bang dat de gepseudonimiseerde gegevens toch naar patiënten zijn te herleiden.
In een reactie op de eigen website stelt MRDM dat het aan alle wet- en regelgeving voldoet. Volgens het bedrijf is er bewust gekozen voor het Google Cloud Platform op de locatie Eemshaven en is dit in overleg met de koepelorganisaties van de ziekenhuizen gebeurd. "Als grote leverancier van dataopslag, is Google veel beter in staat om hun infrastructuur te beveiligen en te beheren dan een kleinere partij. Gegevens worden ten alle tijden versleuteld opgeslagen en zijn niet toegankelijk voor onbevoegden. Bovendien is Google Cloud Platform volledig gescheiden van de consumentendiensten van Google", aldus MRDM.
MRDM laat weten dat het niet verplicht is om toestemming aan patiënten te vragen óf om hen te informeren. Ziekenhuizen zouden dit ook niet hoeven te doen. Verder stelt het bedrijf dat Google zelf geen toegang tot de gegevens heeft en daartoe wettelijk ook niet is bevoegd. "Google kan dus zelf niets met de gegevens doen. De gegevens blijven in Nederland en vallen onder Nederlandse wet- en regelgeving", benadrukt de dataverwerker. Ook Google laat weten dat het de gegevens niet kan inzien of analyseren en dat klanten volledige controle over hun data houden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.