De uitrol in België van identiteitskaarten met een verplichte vingerafdruk loopt mogelijk vertraging op. Uitstel betekent echter geen afstel, aldus het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken. Vorig jaar ging het Belgische parlement akkoord met een voorstel van minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken, waardoor alle Belgische burgers vanaf april verplicht zouden zijn om bij het aanvragen van een identiteitskaart hun vingerafdruk af te staan.
Nu blijkt dat de testfase eind april begint en de uitrol voor juni gepland staat. De uitrol zal mogelijk pas later plaatsvinden, waarbij september of oktober worden genoemd. "De achterstand heeft niets met drukkingsgroepen te maken, enkel met de situatie van lopende zaken. We voeren de regeringsbeslissing uit", zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken tegenover De Tijd.
Een Belgische jurist die via "Stop de vingerafdruk" een crowdfundingcampagne tegen het wetsvoorstel startte heeft inmiddels zo'n 23.000 euro ingezameld. Volgens privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert is de maatregel een "ernstige bedreiging van het privéleven van elke Belg". Hij heeft inmiddels een verzoekschrift tegen de wet bij het Grondwettelijk Hof laten indienen.
Volgens Geert Lenssens van advocatenkantoor SQ Law maakt de wet het mogelijk om vingerafdrukken maximaal drie maanden in een centrale database te bewaren. Of deze gegevens bij politie- en grenscontroles mogen worden gebruikt staat niet vermeld. "Daarbij is het evident dat die vingerafdrukken dan opnieuw in een centrale database verdwijnen om te pas en te onpas tegen de burger gebruikt te worden", aldus de advocaat.
Volgens minister Jambon moet de opslag van de vingerafdruk identiteitsfraude tegengaan. In België zijn echter maar een paar honderd gevallen van identiteitsfraude bekend. Eerder uitte ook de Belgische Privacycommissie kritiek op het plan, alsmede de Liga voor Mensenrechten. Toch besloot Jambon het plan door te zetten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.