Mark Zuckerberg kwam vorige week met een opiniestuk waarin hij pleitte voor regelgeving op het internet, maar de Facebookoprichter spreekt helemaal niet voor het internet. Sterker nog, Zuckerberg is de laatste persoon waar overheden voor advies zouden moeten aankloppen, aldus de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.
In de opinie pleit Zuckerberg voor een algemeen wereldwijd privacyframework, waarbij landen en staten dezelfde privacyregels hanteren. Dit kan echter tot zwakkere privacywetgeving leiden en de concurrentie van Facebook verzwakken, zo stelt de EFF. Verschillende Amerikaanse staten hanteren nu strenge privacywetten. Als die worden vervangen door één zwakke federale privacywetgeving zou dit een stap terug zijn voor gebruikers.
Daarnaast gaat de opmerking van Zuckerberg niet alleen over privacy, maar ook over concurrentie. Facebook kon dankzij een gebrek aan privacywetgeving in de begindagen groeien, zo stelt de EFF. Als er straks één algemene privacywet voor alle organisaties gaat gelden, ongeacht omvang, middelen en locatie, zou dit een nadeel voor de concurrenten van Facebook zijn, terwijl de sociale netwerksite hier zelf nooit mee te maken heeft gekregen.
"Het is niet verrassend dat Zuckerbergs visie voor internetregelgeving de bedrijfsbelangen van Facebook boven die van potentiële concurrenten stelt", zegt Gennie Gebhart van de EFF, die ook waarschuwt voor de adviezen van de Facebookoprichter. "Als overheden en beleidsmakers nieuwe regels voor het internet willen verkennen, is Mark Zuckerberg wel de laatste persoon die ze om advies zouden moeten vragen." In plaats daarvan zou er gesproken moeten worden met gebruikers, kleine innovators en platformen, engineers, activisten en journalisten, besluit Gebhart.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.