Door Anoniem:
Pardon? Omdat Windows tot twee keer aan toe mijn USB-stick naar de vaantjes helpt moet ik LINUX niet meer gebruiken voor mijn externe media? Wat is dat voor beweegreden? Zo pedis heb ik 'm nog nooit gegeten. Wat een slecht advies. Windows sloopt, en Linux krijgt via een onzinnige "omdenk trucje" de schuld? Nou ja zeg, mag ik verontwaardigd zijn? Ik zal het nog een keer aanstippen: onder Linux heb ik NOOIT problemen gehad met datavernietiging van welke USB-stick dan ook!
Ik heb heel wat sticks gehad en gemaakt, maar met Windows heb ik ook nooit problemen gehad. Zonder de exacte redenen te weten, is het gewoon lastig te zeggen wat er mis is gegaan.
Onkunde? Wat is er onkundig aan om een USB-stick in je USB-poort te steken, en zonder dat je er ook maar enige invloed op hebt wordt je data vernietigd? Zomaar! Zonder enige interactie van mijn kant. En nog iets: we hebben het hier over een SCHONE Windows 10 installatie. Geen Windows die vol staat met rommel, vage software en andere meuk!
Wat voor een USB stick? Wat voor een partities?
Alles is volgens jou mogelijk, BEHALVE dat Windows de boel verkloot? Tjonge jonge, mag ik nu boos worden op zoveel onzin op de vierkante centimeter? Ja, ik ben boos! Je reactie vind ik buitenproportioneel kortzichtig en ronduit dom! Excuse me....
Het kan zeker door Windows gekomen zijn, maar het kan ook aan de stick liggen, eventueel de partitie layout.
Weet je waar het probleem zit bij Windows?
Dat hoeft nog steeds niet zo te zijn.
Een blijkbaar op hol geslagen ReadyBoost!
Je weet ook wat readyboost is?
https://en.wikipedia.org/wiki/ReadyBoostHet is een caching meganisme, wat eigenlijk al volgens mij jaren niet meer gebruikt is/wordt. En zeker niet zomaar de USB disk zal gebruiken. Windows zal altijd hierom vragen om dit te activeren. Maar ik kan eigenlijk niet eens meer herinneren wanneer ik zo'n vraag voorbij heb zien komen.
Die sloopt je sticks!
Readyboost kan in theorie dit doen. Aangezien het veel writes doet op de stick. Niet ideaal. Daarom zie je dit eigenlijk nooit meer voorbij komen.
En roep nu niet dat het jou nog nooit is overkomen, en dus kan het niet waar zijn.
Als jij dit 2 keer hebt mee gemaakt. Wil niet zeggen dat de rest van de wereld er ook dagelijks last van heeft.
Want het is WEL zo!
Hoeft ook niet zo te zijn.
Windows doet iets met de data zonder dat je erom gevraagd hebt. Zo hoort een systeem zich niet te gedragen. Kortom: blijkbaar zit er een levensgrote bug in Windows. Zolang je je sticks alleen in Windows machines propt is er klaarblijkelijk niks aan de hand. Maar zodra je het in een ander systeem gebruikt "ziet" Windows dit, en wil dit er blijkbaar uit halen. Met alle desastreuze gevolgen vandien.
Zonder feiten is dit een mening, die technisch niet onderbouwd is.
Doet me meteen denken aan iets wat ik laatst ook meemaakte: Na een externe harde schijf (NTFS geformatteerd!) in zowel Windows als in Linux gebruikt te hebben werd die schijf in Windows ineens niet meer gelezen, en Windows vertelde mij dat het een lege schijf was, en meteen de vraag of ik 'm wilde formatteren. Dat vertrouwde ik meteen al niet (ben niet van gisteren en ken mijn pappenheimers inmiddels wel!) Ik startte Linux op op dezelfde machine (dualboot), en Linux herkende 'm meteen. Windows maakt bij het aankoppelen van een externe medium een mapje aan genaamd "System Volume Information". In dat mapje zit een bestandje genaamd "IndexerVolumeGuid". Dat bestandje is in Windows niet zichtbaar. Onder Linux wel. Raad eens wat er gebeurde toen ik dat mapje met dat bestandje verwijderde, Windows opnieuw opstartte en de schijf opnieuw aankoppelde? Inderdaad: hij werd ineens gelezen!
Vreemd, zou ik mij er in moeten verdiepen hoe en of wat.
Maar hoe zag de layout er uit? Waarop deed je de format?
Even een vraag: als men iets over Windows aan de kaak stelt, waarom schiet iedereen hier zo in de verdediging en erkent men nooit dat Windows ook zo zijn gebreken heeft? Wat is dat hier toch? Het ligt hier nooit aan Windows, maar altijd aan de gebruiker, aan Linux, aan je hardware, aan president Trump, aan je schoonmoeder die je niet mag. Nooit aan Windows. Ik begin dat een beetje spuugzat te worden! Erken gewoon dat Windows op sommige momenten ronduit een onbetrouwbaar systeem is! Ik draai het al sinds 1993 (sinds Windows 3.1), en ik heb al zo mijn issues met dat systeem meegemaakt! Heeft niks met onkunde te maken (zoals hier gezegd wordt!), maar alles met de betrouwbaarheid van het systeem! Dat benoem ik ook gewoon. En ik heb niet alleen het recht om dat te mogen uiten, maar ook om dat ronduit aan te kaarten. Windows is niet perfect en laat het soms gewoon keihard afweten. Voorbeelden genoeg! Niet alleen uit mijn eigen oeuvre, het internet staat er vol mee!
Het zelfde kan je zeggen over Linux. Exact het zelfde.
Het is een OS en een OS heeft altijd zo zijn problemen. Dit kan je hebben bij zowel Windows als Linux. Beide hebben zo hun kuren.
Windows komt gewoon niet meer aan mijn USB-sticks. Ik upload in het vervolg de bestanden die ik nodig heb naar mijn servertje, en die bestanden download ik dan wel als ik in Windows werk. De enige veilige manier om je data niet vernietigd te zien.
Dat kan je zeker doen. Maar vergeet niet dat er een heel hoop USB sticks gebruikt worden per dag onder Windows , zonder enige problemen.
Het gaat dus eigenlijk altijd goed. En zonder meer informatie is er niet zoveel te zeggen over je probleem.