Minister Bruins voor Medische Zorg wil gegevensuitwisseling in de zorg snel digitaliseren en daarbij de wet aanpassen, zodat er ook zonder toestemming digitaal data van patiënten kan worden uitgewisseld. Dat laat de minister in een brief aan de Tweede Kamer weten.
"Zorgverleners beschikken te vaak niet over de informatie die ze nodig hebben en zijn teveel tijd kwijt met faxen of het op DVD branden van gegevens. Mensen moeten te vaak opnieuw hun verhaal vertellen terwijl ze denken "dokter dat weet u toch wel". Daarom moet digitaal het nieuwe normaal worden", aldus de minister, die eind vorig jaar concrete stappen aankondigde om elektronische gegevensuitwisseling wettelijk te verplichten.
"Mijn ambitie is dat de gegevensuitwisseling in de zorg in Nederland in rap tempo volledig digitaliseert waardoor ook patiënten al hun eigen gegevens digitaal kunnen inzien en beheren. Met meer regie door de overheid dan tot nu toe, met meer tempo en met een wettelijke verplichting", laat Bruins nu weten. Voor de periode 2017 tot 2022 wordt meer dan 400 miljoen euro beschikbaar gesteld om de digitale gegevensuitwisseling te versnellen.
De wettelijke verplichting om gegevens uit te wisselen zal uit twee delen bestaan. Het eerste deel gaat over "welke" gegevensuitwisselingen worden gedigitaliseerd. Het tweede deel heeft betrekking op de manier "hoe" de digitale gegevensuitwisseling moet plaatsvinden.
De minister schrijft in de brief dat het verwerken van medische informatie in beginsel door de AVG verboden is. Er zijn echter uitzonderingen op dit verbod. Bijvoorbeeld als er sprake is van toestemming of wanneer het noodzakelijk is voor de behandeling. Voor deze laatste situatie kent de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (de WGBO) verschillende regels. Zo mogen gegevens uit een medisch dossier alleen met toestemming van de patiënt aan anderen worden verstrekt.
De WGBO kent echter ook uitzonderingen. Zo is expliciete toestemming niet nodig voor het verstrekken van noodzakelijke informatie aan degene die rechtstreeks betrokken is bij de behandelrelatie en de vervanger van de hulpverlener. In het geval van spoedzorg kan het voorkomen dat de betrokkene vooraf geen toestemming heeft gegeven voor het beschikbaar stellen van zijn gegevens. Wanneer er acuut gevaar is voor iemands leven of gezondheid mogen er volgens de WGBO en AVG toch gegevens worden uitgewisseld.
Er is echter nog een andere wet, de Wet Aanvullende Bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (de WABvpz). Deze wet staat de elektronische uitwisseling van gegevens soms wel in de weg, merkt de minister op. De wet bepaalt dat gegevens alleen na toestemming met andere zorgaanbieders mogen worden gedeeld. "Als iemand deze toestemming niet heeft gegeven, zijn de medische gegevens nooit direct digitaal beschikbaar. Ook niet als die gegevens op grond van de WGBO wel mogen worden uitgewisseld", stelt Bruins.
Als iemand aan zijn huisarts geen toestemming heeft gegeven voor het elektronisch beschikbaar stellen van bijvoorbeeld gegevens over een allergie, dan zijn die gegevens ook niet elektronische beschikbaar in een acute situatie. Volgens de minister zal dit ervoor zorgen dat voor het elektronisch uitwisselen van gegevens uit medische dossiers vaker toestemming moet worden gevraagd dan voor papieren dossiers. Bruins noemt dit onwenselijk en wil daarom de WABvpz op dit punt aanpassen. Voor de zomer komt de minister met meer informatie over het plan voor digitale gegevensuitwisseling in de zorg.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.