Het kabinet gaat vaker aanvallen, zoals digitale spionage, toeschrijven aan landen. Het is één van de maatregelen die Den Haag neemt tegen de "permanente statelijke dreiging". Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid proberen landen zich door beïnvloeding van de besluitvorming, digitale sabotage van de vitale infrastructuur of politieke en economische spionage te bevoordelen ten koste van de Nederlandse vitale belangen.
Als voorbeeld wordt gewezen naar de verstoorde spionageoperatie van de Russische militaire inlichtingendienst gericht op de OPCW in 2018 en signalen van burgers die zich druk maken over hun familieleden in Xinjiang die onder druk worden gezet door Chinese autoriteiten om persoonsgegevens te delen. Het kabinet komt als antwoord hierop met een aanpak om statelijke dreigingen tegen te gaan.
De aanpak (pdf) bestaat uit een combinatie van bestaande en nieuwe maatregelen, die onder andere uit de Nederlandse Cybersecurity Agenda (NCSA) voortkomen, alsmede de Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie en de Defensienota. Nieuwe maatregelen zijn onder andere een investeringstoets op nationale veiligheidsrisico's bij overnames en investeringen en aanbestedingen.
Tevens gaat het kabinet vaker aanvallen toeschrijven aan landen. "Ter verdediging van de nationale veiligheid zet Nederland zich, waar mogelijk in samenwerking met internationale partners, in voor verdere ontwikkeling van een effectief diplomatiek responskader, inclusief attributie. Zo kan bij aanvallen van statelijke actoren worden gekozen om tot (publieke) attributie over te gaan", aldus minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
Vorig jaar maakte minister Bijleveld van Defensie nog bekend dat de regering werkt aan een strategisch kader om op digitale aanvallen te reageren waaronder (publieke) attributie. Eerder deze maand liet de AIVD echter weten dat landen steeds vaker gebruik maken van algemene methoden en technieken, waardoor het vaststellen van de herkomst van een aanval wordt bemoeilijkt.
Naast attributie van aanvallen wordt het toezicht op studenten en onderzoekers uit risicolanden uitgebreid, om zo te voorkomen dat gevoelige technologie via deze weg in verkeerde handen valt. Verder gaat het kabinet investeren in het verbeteren van de informatiepositie en informatiedeling en bewustwording om zo eerder zicht op dreigingen te krijgen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.