De gemeente Barneveld mag 'onzichtbaar' gemaakte informatie van een grondverwerkingsbedrijf niet gebruiken, zo heeft de kortgedingrechter van de rechtbank Gelderland vandaag geoordeeld. Tussen het bedrijf en de gemeente speelt een conflict over gereinigd zand.
De gemeente vermoedt dat het zand nog deels verontreinigd is en vroeg het bedrijf daarom om informatie over de herkomst van het zand. De advocaat van het bedrijf verstuurde verschillende verschillende pdf-documenten per e-mail. In deze documenten was bepaalde informatie onzichtbaar gemaakt door toepassing van witte vlakjes. De gemeente ontdekte dat de witte vlakjes eenvoudig te verwijderen waren. Zo kreeg de gemeente toch toegang tot de onzichtbaar gemaakte informatie.
Na de ontdekking liet de gemeente dit ook aan het bedrijf weten. Tussen de partijen ontstond vervolgens een geschil of de gemeente de onzichtbaar gemaakte informatie wel mag gebruiken. Volgens het grondverwerkingsbedrijf had de gemeente geen recht om over de betreffende informatie te beschikken. Tevens wilde het bedrijf meer negatieve publiciteit voorkomen. Het bedrijf is eerder in de media beschuldigd van het leveren van vervuilde grond aan de gemeente.
De kortgedingrechter stelde dat de gemeente geen kennis mag nemen van de onzichtbaar gemaakte informatie. Ook mag de informatie niet worden gebruikt. "Het bedrijf heeft de informatie in het e-mailbericht aan de gemeente onzichtbaar gemaakt. Daaruit moest de gemeente afleiden dat zij de informatie niet aan haar wilden verstrekken", aldus de rechter. Die oordeelde verder dat het belang van de gemeente bij het verkrijgen van de informatie minder zwaar weegt tegenover het belang van het bedrijf.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.