Nederland wil dat de EU Verordening voor het verkrijgen van elektronisch bewijs (e-evidence) meer waarborgen krijgt om de grondrechten van burgers en nationale belangen te beschermen. Ook voor een soortgelijke overeenkomst met de Verenigde Staten zijn dergelijke waarborgen nodig.
Dat laat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer weten. De verordening moet autoriteiten sneller en gemakkelijker toegang tot elektronisch bewijs geven. Het gaat dan om zaken als ip-adressen, e-mails, foto's of gebruikersnamen die bij private aanbieders zijn opgeslagen. Via de verordening kunnen autoriteiten van een lidstaat rechtstreeks een bevel aan een aanbieder in andere lidstaat geven, zonder tussenkomst van de autoriteiten van de andere betrokken lidstaat. Aanbieders moeten vervolgens binnen tien dagen antwoorden en in noodsituaties binnen zes uur.
De verordening moet er ook voor gaan zorgen dat autoriteiten in de EU gegevens kunnen vorderen bij een bedrijf dat diensten aanbiedt in de EU, als die gegevens zijn opgeslagen in een land buiten de EU. Hierbij is er ook een procedure opgenomen in het geval de aanbieder met conflicterende verplichtingen te maken krijgt. Het gaat dan om de situatie dat de aanbieder op grond van de EU-verordening gegevens zou moeten verstrekken, maar de verstrekking zou moeten weigeren op grond van het recht van het land waar de gegevens zijn opgeslagen.
Wat betreft de verordening vindt Nederland dat er meer waarborgen moeten worden opgenomen om de grondrechten van burgers en nationale belangen te beschermen, zoals nationale veiligheid en het belang van nationale opsporingsonderzoeken. "Nederland heeft daarom gepleit voor een notificatieplicht bij het uitvaardigen van een verstrekkingsbevel inzake verkeersgegevens en inhoudelijke gegevens. Hierbij zou de handhavende lidstaat de bevoegdheid moeten krijgen om onder voorwaarden de verstrekking te weigeren", aldus Grapperhaus. Bij een recent overleg van Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken bleken de meeste EU-lidstaten tegen dit standpunt te zijn.
In de Verenigde Staten werd vorig jaar de Cloud Act van kracht, een wet waardoor de Amerikaanse autoriteiten gegevens kunnen vorderen die in een ander land zijn opgeslagen bij bedrijven die in Amerika hun hoofdvestiging hebben. Voor het vorderen van gegevens is nog wel een bevel van een Amerikaanse rechter vereist. Hiernaast maakt de Cloud Act het mogelijk dat andere landen een verdrag sluiten met de VS over de grensoverschrijdende toegang tot elektronisch bewijs. De EU en VS zijn van plan om te onderhandelen over een dergelijk verdrag voor justitiële samenwerking in strafzaken.
Grapperhaus noemt het positief dat er onderhandelingen worden gestart over een verdrag tussen de EU en de VS zodat duidelijkheid wordt verkregen over de positie van bedrijven en de rechten van burgers. Er zijn echter meerdere aandachtspunten, aldus de minister. Net als bij de EU Verordening zouden landen, in het belang van burgerrechten en nationale belangen, zich tegen het opvragen van digitaal bewijs door de VS moeten kunnen verzetten. Grapperhaus zal het Nederlandse standpunt in verschillende overleggen over het verdrag naar voren brengen. Wat betreft de EU Verordening is het Europees Parlement nog bezig met het formuleren van een standpunt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.