De Amerikaanse douane schendt de grondwet bij het doorzoeken van smartphones en laptops van reizigers zonder gerechtelijk bevel, zo stellen de Amerikaanse burgerrechtenbewegingen ACLU en EFF. De twee organisaties hebben een Amerikaanse rechtbank deze week gevraagd om dergelijke doorzoekingen te verbieden.
Het verzoek van de ACLU en EFF is onderdeel van een rechtszaak die de twee organisaties in 2017 aanspanden voor verschillende reizigers van wie de laptops en smartphones werden doorzocht. Sindsdien hebben de burgerrechtenbewegingen nieuwe documenten en bewijs in handen gekregen over het hoe en waarom de doorzoekingen plaatsvinden.
"Wat we ontdekken is verontrustend", aldus de ACLU. De Amerikaanse douane mag apparaten doorzoeken als dit verband houdt met de immigratie- en douanewetgeving. In de praktijk blijken douanebeambten naar allerlei algemene opsporingszaken te zoeken, zoals potentieel bewijs van illegale activiteiten die losstaan van de immigratie- en douanewetgeving.
Zo liet de Amerikaanse douane weten dat het iemands apparaten kan doorzoeken om informatie over iemand anders te vinden. Verder worden de gegevens die de douane via het doorzoeken verkrijgt met andere overheidsdiensten gedeeld. "De grens is geen wetteloze plek. De douane staat niet boven de grondwet. En de informatie op onze telefoons en laptops verdient dezelfde grondwettelijke bescherming als internationale post en onze woningen", gaat de ACLU verder.
Volgens de burgerrechtenbeweging zou het oversteken van de Amerikaanse grens niet moeten inhouden dat mensen worden geconfronteerd met het afstaan van jaren aan e-mails, foto's, locatiegegevens, medische en financiële informatie, browsegeschiedenis en andere persoonlijke data. "Daarom vragen we de rechtbank dat de douane hetzelfde moet doen wat andere opsporingsdiensten moeten doen om elektronische apparaten te doorzoeken: een gerechtelijk bevel krijgen", besluit de ACLU. Vorig jaar doorzocht de Amerikaanse douane meer dan 33.000 apparaten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.