Een menselijke fout heeft ervoor gezorgd dat staatsgeheime informatie in een Wob-publicatie terechtkwam, zo heeft minister Blok van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Nieuwsuur en Trouw vroegen via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om informatie over het Non Lethal Assistance (NLA)-programma, waarmee Nederland logistiek materiaal aan Syrische strijdgroepen leverde.
De vrijgegeven documenten bleken onbedoeld allerlei staatsgeheime informatie te bevatten. Vervolgens liet de regering het datalek door de Commissie van Onderzoek onderzoeken. Volgens de Commissie kon de staatsgeheime informatie lekken door een menselijke fout, veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden.
Zo wordt er gewezen naar de grote hoeveelheid te beoordelen documenten in combinatie met het grote aantal lakhandelingen, niet-optimale faciliteiten zoals de software en het ontbreken van een aparte en afgesloten werkruimte voor het Wob-team, onvoldoende kennis bij een aantal medewerkers van de omgang met staatsgeheime informatie die niet direct als zodanig herkenbaar is en onervarenheid bij sommigen met de behandeling van Wob-verzoeken.
Volgens minister Blok maakt het onderzoek duidelijk dat het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat jaarlijks 80 tot 120 Wob-verzoeken ontvangt, niet is ingericht om meerdere omvangrijke en complexe Wob-verzoeken, in combinatie met de schriftelijke voorbereiding van een Kamerdebat, binnen de gestelde termijn te behandelen. De minister kondigt dan ook verschillende maatregelen aan, waaronder een aparte werkruimte, aanvullende voorlichting en onderzoek naar andere ict-ondersteuning.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.