image

Kabinet wil generieke datadeling door bedrijven niet verplichten

maandag 20 mei 2019, 10:49 door Redactie, 7 reacties

Het kabinet wil generieke datadeling door bedrijven niet verplichten, zoals D66-Kamerlid Kees Verhoeven in een initiatiefnota voorstelde. Dat laat staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer weten. Volgens Verhoeven kan het verplichten van bedrijven om data te delen voor gezonde concurrentie zorgen.

"Het delen van data tussen bedrijven kan als daaraan wordt voldaan meerwaarde creëren voor die bedrijven zelf. Helaas wordt dat door veel bedrijven niet ingezien. De mededingingsautoriteiten zouden daarom moeten kunnen ingrijpen en datadeling verplicht moeten stellen", aldus Verhoeven (pdf). Ondanks risico's van een dergelijke verplichting zijn er volgens het Kamerlid genoeg redenen om het op te leggen. Zo moet het het risico op het ontstaan van en misbruik van een economische machtspositie verkleinen.

Het kabinet ziet niets in de opvatting van Verhoeven. Eerder kwam het kabinet al met een visie op het delen van data, waarin wordt ingezet op vrijwillige datadeling. Alleen onder strikte voorwaarden kan datadeling worden verplicht. Een verplichting zou bijvoorbeeld nodig kunnen zijn om marktdominantie tegen te gaan. "Maar zoals uiteengezet in de Visie op Datadelen moet deze verplichting niet generiek worden ingevuld", laat Keijzer weten.

Volgens de staatssecretaris zitten hier namelijk belangrijke nadelen aan. Zo zou een verplichting tot datadelen innovatie- en investeringsprikkels kunnen schaden. Ook zou het een risico voor de privacy van particulieren kunnen zijn. Verder zou het kleine en middelgrote bedrijven op kosten jagen doordat ze hun bedrijfsvoering voor datadeling geschikt moeten maken. "Daarmee zou een generieke verplichting tot datadelen een averechts effect kunnen hebben", aldus Keijzer.

De staatssecretaris wil dan ook inzetten op een bevoegdheid voor een toezichthouder op Europees niveau om verplichtingen op te kunnen leggen aan grote techbedrijven om concurrentiemogelijkheden te vergroten. Dit kan ook een verplichting zijn om toegang te geven tot data.

Reacties (7)
20-05-2019, 11:16 door Anoniem
Waarom zou je je intellectueel eigendom *verplicht* moeten delen met anderen. Gaan ze dan ook meebetalen aan de kosten, om aan die informatie te komen ?
20-05-2019, 11:26 door Anoniem
Beste Kees,

Ik zit er helemaal niet op te wachten dat er steeds meer data 'gedeeld' wordt. Doe eens niet!
20-05-2019, 12:21 door Anoniem
Hoe data delen?. Bedrijven kunnen ook zonder concureren. Waarom data delen als bedrijven hetzelfde verkopen?.
20-05-2019, 12:43 door Briolet
En als bierbrowers hun data delen over wat ze zelf een goede verkoopprijs vinden, riskeren ze een boete:

https://www.missethoreca.nl/horeca/nieuws/2012/04/nma-bierbrouwers-maken-prijsafspraken-101109493

Prijsafspraken zijn nml ook een vorm van datadeling. Elkaar vertellen welke prijzen ze in de toekomst gaan hanteren zodat er niet iemand per ongeluk een veel lagere prijs hanteert.
20-05-2019, 14:53 door Anoniem
Ik zit er helemaal niet op te wachten dat er steeds meer data 'gedeeld' wordt. Doe eens niet!

Maakt het je daarbij ook nog uit om wat voor data het gaat ? Mogen bedrijven die met weermetingen bezig zijn, bijvoorbeeld delen welke temperatuur, of neerslag ze ergens meten ?

Denk je dat alle data betrekking heeft op ons, en privacy gevoelig is ?

De ene data is de andere niet.....
20-05-2019, 15:27 door Eric-Jan H te D
Kees Verhoeven … dat was toch die man die DDOS aanvallen voorstelde als maatregel tegen hackers.
Hij begreep toen niet helemaal waar de eerste D voor stond.

Ik dacht dat die man sinds die tijd wat bijgeleerd had. Misschien moet hij toch weer eens naar een opfris cursusje.
20-05-2019, 15:50 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zou je je intellectueel eigendom *verplicht* moeten delen met anderen. Gaan ze dan ook meebetalen aan de kosten, om aan die informatie te komen ?
Spot on. Preach it brother.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.