image

Politie VS vindt moordverdachte na 52 jaar via dna-database

maandag 20 mei 2019, 14:21 door Redactie, 18 reacties

De Amerikaanse politie heeft na 52 jaar een verdachte gevonden voor de moord op een 20-jarige vrouw in 1967. Hiervoor maakte de politie van Seattle gebruik van GEDmatch, een database met genetische data afkomstig van verschillende dna-testdiensten zoals 23andMe, FTDNA en AncestryDNA.

Destijds in 1967 werd er geen verdachte gevonden. In 2002 besloot politie opnieuw naar het bewijsmateriaal te kijken. Op kleding van de vrouw was dna-materiaal aangetroffen dat werd gebruikt om een dna-profiel te maken. Dit profiel werd vervolgens vergeleken met de dna-database van de FBI, maar dit leverde geen resultaten op. In 2016 werd de zaak heropend en het dna-profiel geüpload naar GEDmatch, zo meldt GeekWire.

Dit leverde twee matches op naar achterneven van de vermoedelijke dader. De informatie werd gebruikt voor het maken van een stamboom waardoor politie uiteindelijk bij de moordverdachte uitkwam. Die bleek in 1987 te zijn overleden. Een nakomeling van de man leefde nog wel, die vervolgens zijn dna afstond. Tevens besloot de politie palmafdrukken die op de plaats delict waren gevonden te vergelijken met die van de verdachte. Die was in 1971 voor een ander vergrijp aangehouden, waarna zijn afdrukken waren afgenomen.

Met het stamboombewijs en overeenkomstige palmafdruk kreeg politie toestemming om de overblijfselen van de verdachte op te graven en te onderzoeken. Dit bevestigde dat het op de vrouw aangetroffen dna inderdaad van de man afkomstig was. Eerder wist de Amerikaanse politie ook de zogeheten Golden State Killer via GEDmatch te vinden. Deze man bleek nog wel te leven.

Het gebruik van openbare en commerciele diensten door politie is een gevoelig onderwerp. Dna-testdienst 23andMe kondigde in februari aan dat het met de FBI ging samenwerken wat voor de nodige kritiek zorgde. In maart vroeg de dienst aan mensen om hun dna te delen, zodat het de FBI kan helpen bij het oplossen van misdrijven. Ook de Nederlandse politie wil GEDmatch gaan gebruiken om onbekende doden te identificeren. Het gaat om ongeïdentificeerde doden die geen slachtoffer zijn van een misdrijf.

Wanneer slechts 2 procent van de bevolking zijn of haar dna-profiel zou uploaden, is het inmiddels mogelijk om altijd tot een dna-match met een verwant te komen, zo verklaarde dna-expert Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan NRC. "In theorie is het zo dat als 350.000 Nederlanders zeggen: mijn dna mag in een databank om misdrijven op te lossen, we bijna elk dna-spoor kunnen identificeren via stamboomonderzoek."

Reacties (18)
20-05-2019, 14:45 door Anoniem
Voor gebruik van onbekende overledenen is nog wel een argument te vinden. Maar volgens mij houdt de mogelijkheid tot vervolging op, op het moment dat de verdachte is overleden. Dus toen ze uitkwamen op een verdachte die in 1987 al was overleden, hadden ze moeten stoppen, i.i.g. met het volgen van die lijn.

Het is mooi dat ze onopgeloste misdaden alsnog willen afhandelen, maar wanneer ze waren gestopt, hadden ze meer tijd kunnen steken in recentere zaken, waarbij het resultaat wel nog iemand naar zijn/haar gerechte straf had kunnen leiden. Ook bij opsporingen is het belangrijk, dat prioriteiten gesteld worden. Anders zou Scotland Yard ook nog steeds pogingen moeten doen om Jack the Ripper te pakken.
20-05-2019, 14:52 door zmir
"een database met genetische data afkomstig van verschillende dna-testdiensten zoals 23andMe, FTDNA en AncestryDNA."

lol?
20-05-2019, 15:54 door [Account Verwijderd]
Door zmir: "een database met genetische data afkomstig van verschillende dna-testdiensten zoals 23andMe, FTDNA en AncestryDNA."

lol?

Nou even eerlijk. Had je iets anders verwacht? Ik zou er sowieso extreem van staan te kijken als er ook niet dergelijke bedrijven bestaan, opgezet door de overheid. Wat is makkelijker als DNA verzamelen op deze manier?

Ik was in ieder geval sceptisch op z'n minst. Vanaf het begin al.
20-05-2019, 16:10 door MathFox
Ik neem aan dat de aanname bij stamboomonderzoek is dat de biologische vader correct als vader geregistreerd is bij de genenbank, of in het bevolkingsregister.
20-05-2019, 16:13 door Anoniem
Door Rexodus:
Nou even eerlijk. Had je iets anders verwacht? Ik zou er sowieso extreem van staan te kijken als er ook niet dergelijke bedrijven bestaan, opgezet door de overheid. Wat is makkelijker als DNA verzamelen op deze manier?

Ik was in ieder geval sceptisch op z'n minst. Vanaf het begin al.
Je hebt volledig gelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van services zoals MyHeritage. Maakt mij niet uit dat ze het Songfestival sponsoren, maar wel dat ze niet duidelijk genoeg zijn over het feit dat je DNA vervolgens in een databank verdwijnt die de recherche tegenwoordig blijkbaar constant gebruikt om daders op te sporen.
20-05-2019, 16:19 door zmir


Nou even eerlijk. Had je iets anders verwacht? Ik zou er sowieso extreem van staan te kijken als er ook niet dergelijke bedrijven bestaan, opgezet door de overheid. Wat is makkelijker als DNA verzamelen op deze manier?

Ik was in ieder geval sceptisch op z'n minst. Vanaf het begin al.

Nee, zeker niet anders verwacht. Dacht alleen niet dat ze het zo openbaar zouden zeggen.
20-05-2019, 18:48 door Anoniem
Een DNA profiel hoeft nog geen daderprofiel te zijn.
20-05-2019, 18:55 door Anoniem
Niet dat ik iets te verbergen heb hoor, maar overheden vertrouw ik niet zo.

Want eerst wordt het DNA gebruikt voor moorden op te lossen....maar dan? Worden straks ook minder welgevallige politieke meningen hier onder gebracht (Forum van de Democratie bijvoorbeeld, nipt aan glaasje wijn tijdens congres --> DNA --> forum lid --> politieke gevangene)? Mijn vraag is: waar en wanneer gaat deze overheidsinterventie ontsporen? Want ontsporen gaat het zeker doen, zoals wij in sommige landen nu al kunnen zien...
20-05-2019, 19:43 door Anoniem
Door MathFox: Ik neem aan dat de aanname bij stamboomonderzoek is dat de biologische vader correct als vader geregistreerd is bij de genenbank, of in het bevolkingsregister.

Dat hoeft niet per se, omdat de vermoedelijke vader en / of moeder van een verdachte of een vermiste persoon niet noodzakelijk bij de aangifte van het kind bij de burgerlijke stand naar waarheid de papierwinkel behoefde in te vullen. Eventuele inschrijving fouten, (heimelijk) geadopteerde kinderen of geheim gehouden buitenechtelijke slippertjes, van de vermeende biologische vader en / of de moeder, komen zo in de databank met DNA-profielen alsnog aan het licht.

Een goed uitgevoerd stamboomonderzoek kan daarom door een forensisch bio-informaticus grotendeels worden uitgevoerd onafhankelijk van de gegevens van de papieren of digitale gegevens van de burgerlijke stand. Door de daadwerkelijke stamboom van het DNA-profiel van hetzij het mannelijke Y-chromosoom, of dan wel de moederlijke mitochondriale (mtDNA) afstammingslijn te volgen. Dit afhankelijk van de sekse van de verdachte of vermiste persoon.

https://en.wikipedia.org/wiki/DNA_profiling
21-05-2019, 00:28 door Anoniem
Ondanks dat het hardstikke mooi is als je oude zaken kan oplossen: Ik vind het niet kunnen, dat DNA is namelijk daar helemaal niet voor afgeven. Het daar toch wel voor gebruiken is daarmee dus een schending van de afspraak.

Plus dat het alle DNA-privacy ever helemaal kapotstukdeadt maakt als alleen maar 2% van de bevolking meewerkt.

Dit is niet eens om criminelen te beschermen (karma4), maar een stukje betrouwbaarheid: Houden we ons wel aan de gemaakte afspraken? Er hoeven er maar een paar dat niet te doen en iedereen is de sigaar. Een overheid die zich niet aan gemaakte afspraken houdt is helemaal erg. Nu is het voor criminele zaken, even later kunnen we meer uit de DNA-profielen aflezen en zijn het de verzekeraars, recruiters, schooltoelaters, noem-maar-op. Dat is onhoudbaar en ondermijnt daarmee het vertrouwen in de samenleving als geheel.

Dus hoe mooi en nobel de voornemens en intenties ook mogen zijn, dit kan gewoon niet.
21-05-2019, 00:54 door Anoniem
Door MathFox: Ik neem aan dat de aanname bij stamboomonderzoek is dat de biologische vader correct als vader geregistreerd is bij de genenbank, of in het bevolkingsregister.
Is nauwelijks interessant. Die vallen toch wel uit bij het onderzoek. Daarbij ga ik wel van uit dat het overgrote deel wel correct geregistreerd is.
21-05-2019, 06:20 door spatieman
Door Anoniem: Een DNA profiel hoeft nog geen daderprofiel te zijn.
maar volgens onze overheid wel.
21-05-2019, 07:09 door Anoniem
Binnen de EU mag dit niet vanwege de AVG, de data zijn niet voor dat doel verzameld en toestemming van betrokkenen ontbreekt. Moet een toezichthouder de Nederlandse politie dan toestaan om dit wel te doen als het buiten de EU is, maar er wel EU-burgers betrokken kunnen zijn? Lijkt me niet.
21-05-2019, 09:33 door karma4
Een boel fud en overheid Bashing.
De verdachte na de mogelijkheid van familie verbanden was overleden. Het overtuigend bewijs pas na het opgraven via een dna match. Pas daarna kun je de zaak afsluiten.
Was er geen match dan liep de echte mogelijke dader nog vrij rond. Typisch die houding dat vooral daders beschermd moeten worden via privacy. De slachtoffers zijn niet relevant.
21-05-2019, 14:11 door Anoniem
@Anoniem 14:45

Scotland Yard was het niet, maar er is laatst wel DNA bewijs gevonden wat naar de echte Jack the Ripper zou moeten leiden, zie bijv https://eu.usatoday.com/story/news/nation/2019/03/18/dna-evidence-reveals-identity-jack-ripper-scientists-claim/3206856002/ Blijkbaar spreekt het opsporen van daders toch ergens tot de verbeelding of zijn mensen er nieuwsgierig naar. Kan me voorstellen dat voor de eventueel nog levende familie van de overledene het ook wel fijn is om eindelijk te weten wie of wat
22-05-2019, 00:20 door Anoniem
Door Anoniem: Ondanks dat het hardstikke mooi is als je oude zaken kan oplossen: Ik vind het niet kunnen, dat DNA is namelijk daar helemaal niet voor afgeven. Het daar toch wel voor gebruiken is daarmee dus een schending van de afspraak.

Plus dat het alle DNA-privacy ever helemaal kapotstukdeadt maakt als alleen maar 2% van de bevolking meewerkt.

Dit is niet eens om criminelen te beschermen (karma4), maar een stukje betrouwbaarheid: Houden we ons wel aan de gemaakte afspraken? Er hoeven er maar een paar dat niet te doen en iedereen is de sigaar. Een overheid die zich niet aan gemaakte afspraken houdt is helemaal erg. Nu is het voor criminele zaken, even later kunnen we meer uit de DNA-profielen aflezen en zijn het de verzekeraars, recruiters, schooltoelaters, noem-maar-op. Dat is onhoudbaar en ondermijnt daarmee het vertrouwen in de samenleving als geheel.

Dus hoe mooi en nobel de voornemens en intenties ook mogen zijn, dit kan gewoon niet.
Je zal er mee moeten leren leven. 2% DNA is zo bij elkaar gesprokkeld, dus eigenlijk is van iedereen het DNA bekend, net zoals de huidskleur van iedereen bekend is.
25-05-2019, 09:33 door Anoniem
Dus, Pas op waar je je dna acherlaat, altijd je hand voor je mond (of tegenwoordig je elleboogholte) als je moet niezen, want het kan zomaar zo zijn dat deze (met 200km/uur uitespuugde) dna-sporen op iemand beland die vermoord wordt en jij (20 jaar later) moet bewijzen dat je vergeten was je hand voor je mond te houden.
25-05-2019, 23:32 door Anoniem
Door Anoniem: Dus, Pas op waar je je dna acherlaat, altijd je hand voor je mond (of tegenwoordig je elleboogholte) als je moet niezen, want het kan zomaar zo zijn dat deze (met 200km/uur uitespuugde) dna-sporen op iemand beland die vermoord wordt en jij (20 jaar later) moet bewijzen dat je vergeten was je hand voor je mond te houden.
En terecht!
Een biologische (moord)aanslag is ook een (poging tot) moord.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.