De Amerikaanse politie heeft na 52 jaar een verdachte gevonden voor de moord op een 20-jarige vrouw in 1967. Hiervoor maakte de politie van Seattle gebruik van GEDmatch, een database met genetische data afkomstig van verschillende dna-testdiensten zoals 23andMe, FTDNA en AncestryDNA.
Destijds in 1967 werd er geen verdachte gevonden. In 2002 besloot politie opnieuw naar het bewijsmateriaal te kijken. Op kleding van de vrouw was dna-materiaal aangetroffen dat werd gebruikt om een dna-profiel te maken. Dit profiel werd vervolgens vergeleken met de dna-database van de FBI, maar dit leverde geen resultaten op. In 2016 werd de zaak heropend en het dna-profiel geüpload naar GEDmatch, zo meldt GeekWire.
Dit leverde twee matches op naar achterneven van de vermoedelijke dader. De informatie werd gebruikt voor het maken van een stamboom waardoor politie uiteindelijk bij de moordverdachte uitkwam. Die bleek in 1987 te zijn overleden. Een nakomeling van de man leefde nog wel, die vervolgens zijn dna afstond. Tevens besloot de politie palmafdrukken die op de plaats delict waren gevonden te vergelijken met die van de verdachte. Die was in 1971 voor een ander vergrijp aangehouden, waarna zijn afdrukken waren afgenomen.
Met het stamboombewijs en overeenkomstige palmafdruk kreeg politie toestemming om de overblijfselen van de verdachte op te graven en te onderzoeken. Dit bevestigde dat het op de vrouw aangetroffen dna inderdaad van de man afkomstig was. Eerder wist de Amerikaanse politie ook de zogeheten Golden State Killer via GEDmatch te vinden. Deze man bleek nog wel te leven.
Het gebruik van openbare en commerciele diensten door politie is een gevoelig onderwerp. Dna-testdienst 23andMe kondigde in februari aan dat het met de FBI ging samenwerken wat voor de nodige kritiek zorgde. In maart vroeg de dienst aan mensen om hun dna te delen, zodat het de FBI kan helpen bij het oplossen van misdrijven. Ook de Nederlandse politie wil GEDmatch gaan gebruiken om onbekende doden te identificeren. Het gaat om ongeïdentificeerde doden die geen slachtoffer zijn van een misdrijf.
Wanneer slechts 2 procent van de bevolking zijn of haar dna-profiel zou uploaden, is het inmiddels mogelijk om altijd tot een dna-match met een verwant te komen, zo verklaarde dna-expert Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan NRC. "In theorie is het zo dat als 350.000 Nederlanders zeggen: mijn dna mag in een databank om misdrijven op te lossen, we bijna elk dna-spoor kunnen identificeren via stamboomonderzoek."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.