De Britse minister van Binnenlandse Zaken heeft het Amerikaanse uitleveringsverzoek voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange getekend, waar hij wordt verdacht van computervredebreuk en het verspreiden van vertrouwelijke informatie. Dat liet de minister in een radioprogramma van de BBC weten.
"De beslissing ligt uiteindelijk bij de rechtbank, maar er is een erg belangrijke rol voor de minister van Binnenlandse Zaken en ik wil dat er altijd recht wordt gedaan. We hebben een legitiem uitleveringsverzoek, dus heb ik het getekend, maar de uiteindelijke beslissing ligt nu bij de rechtbank", aldus minister Sajid Javid, die verder opmerkte dat hij blij is dat Assange achter de tralies zit, omdat hij de Britse wet heeft overtreden.
Afgelopen april werd Assange in de Ecuadoraanse ambassade in Londen door de Britse politie aangehouden. Hij werd vervolgens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 weken wegens het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht in 2012. Op de dag van zijn aanhouding vroegen de Amerikaanse autoriteiten om zijn uitlevering. In de Verenigde Staten wordt hij verdacht van computervredebreuk. De aanklacht werd vorige maand uitgebreid met het verspreiden van vertrouwelijke informatie.
Een in uitleveringen gespecialiseerde advocaat laat aan The Guardian weten dat het tekenen van het uitleveringsverzoek een belangrijke, maar louter formele stap is om het uitleveringsproces in gang te zetten. Naar verwachting zal het proces pas over enkele maanden beginnen, waarna beide partijen de gelegenheid hebben om in beroep te gaan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.