De gemeente Tilburg gaat onderzoeken of het gezichtsherkenning kan inzetten om raddraaiers bij zwembad Stappegoor buiten de deur te houden. Het zwembad maakte al gebruik van een vingerscan. Deze vingerscan wordt eenmalig gebruikt om te verifiëren of een bezoeker een zwembadontzegging heeft.
De scan wordt niet opgeslagen. Alleen bij verwijdering uit het zwembad en het opleggen van een ontzegging wordt er een vingerscan opgeslagen in het systeem voor de duur van de ontzegging. Bij een zwemfeest vorig jaar ging het mis, toen een groep relschoppers huishield in het zwembad. Doordat er vooraf kaartjes voor het feest waren verkocht hoefden de relschoppers hun vinger niet te laten scannen.
Nu wil de gemeente kijken of dergelijke raddraaiers via gezichtsherkenning kunnen worden geweerd, zo meldt het Brabants Dagblad. "Je moet een grens stellen, anders kan het van kwaad tot erger gaan zoals we hebben gezien", aldus burgemeester Theo Weterings tijdens een debat in de gemeenteraad.
"Gezichtsherkenning op basis van biometrische gegevens mag alleen in uitzonderlijke gevallen", zegt privacy-specialist Bart van der Sloot tegenover Univers. Van der Sloot merkt op dat gezichtsherkenning in dit geval niet noodzakelijk, proportioneel en subsidiair is. Ook de vingerscan die nu al wordt gebruikt is volgens de expert een te zwaar middel voor het beoogde doel.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.